Η Καλαμάτα πλέον συγκαταλέγεται – και όχι αδίκως- ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές πόλεις που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Οι λόγοι εντοπίζονται στην εξαιρετική της τοποθεσία ,στις άριστες παραλίες της, στην εύκολη πρόσβαση σε αυτή,καθώς και στις αναρίθμητες επιλογές που προσφέρει για ψυχαγωγία, επίσκεψη σε αρχαιολογικούς και πολιτισμικούς χώρους και στην αφθονία σε ντόπια προϊόντα και υπηρεσίες. Το τελευταίο διάστημα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής , ενώ διαθέτει πολύ δυναμικές επιχειρήσεις και σημαντικές προοπτικές στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, ειδικότερα στον μεταποιητικό και κατασκευαστικό, με πασίγνωστη την καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑΣ.

kalamata-1

Η ιστορία της πόλης ξεκινάει από τον  Όμηρο, που αναφέρεται σε αυτή με το όνομα « Φαρές », αρχαία πόλη χτισμένη εκεί που βρίσκεται σήμερα το φραγκικό κάστρο της πόλης, ενώ το σημαντικότερο γεγονός της πόλης είναι η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους τον Μάρτιο του 1821. Είναι πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι κάτοικοί της υπερβαίνουν τους 80.000 ,αποτελώντας , μετά την Πάτρα, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου. Σε ό,τι  αφορά το κλίμα της, αυτό είναι σε γενικές γραμμές ήπιο και εύκρατο, που κυμαίνεται στους 13-19 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ηλιοφάνειά της είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Η πρόσβαση στην Καλαμάτα, όπως αναφέρθηκε, είναι πολύ εύκολη, καθώς είναι προσβάσιμη είτε οδικώς – ανατολικά  μέσω Τρίπολης και δυτικά μέσω Πάτρας-, είτε μέσω του λιμανιού της, είτε αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από το καλοκαίρι του 2016 υπάρχουν πτήσεις προς αυτή με αφετηρία το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Λυών. Ακόμα, το αστικό σύστημα λεωφορείων της, αλλά και οι προσπάθειες για επαναφορά του τρένου συντελούν στην όσο το δυνατόν πιο απαραβίαστη πρόσβαση προς αυτή.

kalamata-2

Στην πόλη υπάρχουν αξιέπαινες υποδομές κοινωνικού και πολιτισμικού χαρακτήρα ,με εθελοντικές δράσεις ,αθλητικές εκδηλώσεις , φορείς προστασίας και βοήθειας απόρων, κακοποιημένων γυναικών, ηλικιωμένων και γενικότερα ευπαθών μελών της πόλης. Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου συναντώνται τα πιο σημαντικά αξιοθέατα , με κάποια από αυτά το Μπενάκειο  Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας , το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας και το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, καθώς και  αρχαιολογικοί χώροι που κάθε επισκέπτης της Μεσσηνίας αξίζει να επισκεφτεί. Ακόμα, λάτρεις της τέχνης θα εκτιμήσουν δεόντως τις δύο Πινακοθήκες της πόλης, την Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, «Α. ΤΑΣΣΟΣ», και την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό έργων σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων και καλλιτεχνών. Αξιοσημείωτη είναι η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας , που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της ελληνικής περιφέρειας, αφού διαθέτει περισσότερους από 85.000 τόμους βιβλίων και εξίσου σημαντικό αριθμό περιοδικών και εφημερίδων. Οι πολιτιστικές δράσεις διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στη συγκρότηση της πόλης και γίνονται διαρκείς προσπάθειες για την ανάπτυξή της στον τομέα αυτό, με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας και λοιπούς φορείς που στοχεύουν στην αναβάθμιση των πολιτισμικών δρώμενων της περιοχής. Στην Καλαμάτα , επίσης φιλοξενείται το Τ.Ε.Ι  Καλαμάτας, που περιλαμβάνει τους κλάδους της Διοίκησης και Οικονομίας, της Γεωπονίας και της Υγείας και Πρόνοιας. Υπάρχει ,ακόμα, μεγάλης έκτασης ποδηλατόδρομος που καταλήγει στην παραλία της πόλης και δίνει την ευκαιρία στον ποδηλάτη να απολαύσει τη θέα της και με αυτόν τον τρόπο. Στις δραστηριότητες της πόλης μπορεί ,μάλιστα, από αρκετά πρόσφατα να συμπεριληφθεί και η πτήση με αερόστατο, αφού πλέον δημιουργήθηκε βάση αερόστατων, με πτήσεις που ξεκινούν από τη Μεσσηνία!

Δεν περνάει, τέλος, απαρατήρητη η αρχιτεκτονική της περιοχής, με χαρακτηριστικά τα δείγματα των νεοκλασικών  κτιρίων που διατηρούνται στην πόλη και μάλιστα έχουν επιλεγεί για να στεγάσουν δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και το Δημαρχείο της πόλης.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ζωή Καραλή, Δημοσιογράφος