Το πρόγραμμα Elviten, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω το προγράμματος “HORIZON 2O”, έχει ως στόχο να διευρύνει τη χρήση των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στις πόλεις, δηλαδή των ποδηλάτων, των σκούτερ, των τρίκυκλων και των τετράκυκλων. Το Βερολίνο, η Ρώμη,η Γένοβα, το Μπάρι και η Μάλαγα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Και τα Τρίκαλα όμως του Δήμου Τρικκαίων ανήκουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.  Μάλιστα, στις 18 Σεπτεμβρίου γίνεται η παρουσίαση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της  Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Κινητικότητας το 2018. Σχετικά με την υλοποίηση αυτού στη χώρα μας, συνεργάστηκε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Δέκα ελαφρά οχήματα θα βρίσκονται πλέον στην διάθεση των κατοίκων, των επισκεπτών της πόλης αλλά και για όσους εργάζονται σε χώρους διαμονής από τον Νοέμβριο. Η χρήση τους θα γίνεται δωρεάν, μέσω κράτησης ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους, καθώς επίσης θα χρειάζεται να υπάρχουν σημεία στάθμευσης αλλά και φόρτισής τους. Επιπλέον, με βάση τους πόντους που θα μαζεύουν οι χρήστες, θα υπάρχει και ανταμοιβή.

Μέσα στη βδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας του 2018 διεξάγονται διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν όλους τους πολίτες. Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε πως πρέπει να καταλάβουμε και να προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή για να πολλαπλασιάζονται τα οφέλη για τις κοινωνίες μας.

Βέβαια, η ελληνική πόλη δεν είναι η πρώτη φορά που πρωτοτυπεί. Στα Τρίκαλα κυκλοφορεί και το λεωφορείο χωρίς οδηγό μέσα στον αστικό της ιστό σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Γενικότερα, η πλατφόρμαe- Trikala συμβάλλει σημαντικά στην καινοτομία και στην εξέλιξη της πόλης στον τεχνολογικό τομέα.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος