Η γραφική, παραθαλάσσια Καταλονική κωμόπολη Καδάκες (Cadaques) χτισμένη στο βορειανατολικό  άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου, αποτέλεσε σημαντικό κέντρο προώθησης και εξάπλωσης του ιμπρεσιονισμού (impressionism) στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Λόγω της εξαίσιας γεωγραφικής της θέσης, η κωμόπολη φιλοξένησε και ενέπνευσε ορισμένους απο τους μεγαλύτερους ζωγράφους της περιόδου τόσο απο την Ισπανία (ιδιαίτερα την Καταλονία) αλλά και την Γαλλία με την οποία θεωρητικά συνορεύει (οι δύο χώρες θεωρούνται ως τα “προπύργια” του Ιμπρεσιονισμού στην Ευρώπη).

Ζωγράφοι όπως οι Πάμπλο Πικάσο, Ζοαν Μιρό, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και ιδιαίτερα ο Σαλβαντόρ Νταλί, είτε επισκεπτόταν τακτικά την Καδάκες είτε διέμεναν στην περιοχή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας την ποικιλόμορφη, απομονωμένη γεωγραφική της θέση (βουνό και θάλασσα) ως πηγή έμπνευσης για πολλά απο τα παγκοσμίως γνωστά έργα τους. Μάλιστα, στη Καδάκες, ένα απο τα βασικά αξιοθέατα της πόλης αποτελεί το σπίτι του Σαλβαντόρ Νταλί το οποίο είναι πλέον μουσείο και φιλοξενεί πολλά απο τα  έργα του.

 

Ο Σαλβαντόρ Νταλί (Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech 1904-1989), γνωστός κυρίως για την αφοσίωση του στο κίνημα του σουρεαλισμού, ταξίδευε απο νεαρή ηλικία στη Καδάκες τους θερινούς μήνες, και αργότερα έχτισε σπίτι σε ένα μικρό χωριό πολύ κοντά στη κωμόπολη. Εκεί γνώρισε τους ζωγράφους Πισό και Ελισέου Μειφρέν οι οποίοι με την σειρά τους τον μύησαν στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού, το οποίο, την συγκεκριμένη εποχή στην Ευρώπη αντιμετώπιζε τον ίδιο “εξοστρακισμό” που αντιμετώπισε ο προγενέστερος Φαβισμός (Fauvism) λίγες δεκαετίες νωρίτερα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ενρί Ματίς, “πατέρα” του λεγόμενου Φαβισμού της λεγόμενης “τέχνης των τεράτων”.

Ιδιαιτερότητα για την Καδάκες αποτελεί η σύνδεση της με την Κούβα που αποτέλεσε αποικία της Ισπανίας απο τα τέλη του 15ου αιώνα, διοικούμενη αποκλειστικά απο βασιλικούς αξιωματούχους στην Αβάνα, την πρωτεύουσα του νησιού. Υπολογίζεται ότι περί τις 1200 κάτοικοι της Καδάκες μετανάστευσαν στην Κούβα κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, και πολλοί απο αυτούς, έχοντας εξασφαλίσει τρομερή οικονομική ευημερία, επέστρεψαν στην πατρίδα τους όπου και έχτισαν αρχοντικά προσδίδοντας στην Καδάκες ένα ακόμα χάρισμα το οποίο φυσικά αναγνώρισαν και καλλιέργησαν με τον δικό τους τρόπο οι Ισπανοί ζωγράφοι της εποχής.

Σήμερα, η κωμόπολη αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο της περιοχής της Καταλονίας. Το όλο σκηνικό, με την θάλασσα, τα απόκρημνα βουνά, τις  Κουβανέζικες “χασιέντες” και το Μεσογειακό κλίμα,  κάνουν τις απότομες πινελιές, την πανδαισία χρωμάτων και τις ανορθόδοξες οπτικές γωνίες του ιμπρεσιονισμού του Νταλί να μοιάζουν πιο πιστευτές απο ποτέ.

Για τον ΕΟΕ,

Νίκος Μίζας, Συντάκτης.