Ο James Graham ‘J.G’ Ballard ήταν ένας άγγλος νοβελίστας , διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος. Ταυτίστηκε με το Νέο Κύμα της επιστημονικής φαντασίας απο τα πρώτα βήματα της συγγραφικής του, γεγονός που αποδεικνύουν και  οι αποκαλυπτικές του νουβέλες. Ο James G. Ballard γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1930 στη Shanghai, εκεί πέρασε  την παιδική του ηλικία ,που όπως αποδεικνύεται και αργότερα η παραμονή του  εκεί είχε μια μόνιμη επίδραση πάνω του.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του 

Μετά το ξέσπασμα του  δεύτερου σινο – ιαπωνικού  πολέμου , η οικογένεια Ballard  αναγκάστηκε να εκκενώσει το  προαστιακό σπίτι τους προσωρινά και να νοικιάσει  ένα σπίτι στο κέντρο της Shanghai. Μετά την ιαπωνική επίθεση στο Hong Kong, οι Ιάπωνες κατέλαβαν τη Διεθνή  Αποικία στη Shanghai. Έτσι στις αρχές του 1943, ο Ballard στάλθηκε  σε ένα μη στρατιωτικό κέντρο συγκέντρωσης, Lunghua, με τους γονείς του και τη μικρότερη αδελφή του. Η παραμονή του εκεί διήρκεισαι πάνω απο δύο χρόνια κατα τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.  Το 1943 η οικογένεια  Βallard  επιστρέφει στην Αγγλία στη περιοχή SS Arawa, όπου ο  νεαρός James  εκδήλωσε την επιθυμία να σπουδάσει ιατρική, η οποία αργότερα του φάνηκε  ανιαρή, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το Cambridge  δύο χρόνια αργότερα.

Στροφή καριέρας

Η ασυνήθιστη παιδική ηλικία του διαμόρφωσε και την ιδιόρυθμη οπτική του για την πραγματικότητα την οποία μετέφερε με ευφάνταστο τρόπο στα συγγραφικά του έργα (αλλόκοτο ερωτισμό, αινιγματικούς χαρακτήρες κτλ).  Το 1960  ο Ballard μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λονδίνο στο  προάστιο του Shepperton στο Surrey, όπου έζησε και για το υπόλοιπο της ζωής του, έχοντας το  παρατσούκλι  ‘Seer of Shepperton’.

Διαπιστώνοντας ότι οι συχνές μετακινήσεις στην εργασία δεν του αφήνουν χρόνο να γράψει, ο Ballard  αποφασίζει τελικά  να ασχοληθεί επαγγελματικά με την συγγραφή. Έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, The Wind of Nowhere, ως πρώτη του  προσπάθεια  να εισέλθει στο κόσμο της συγγραφής.Όταν το 1962 επιτυχώς δημοσιεύθηκε ανακηρύσσει τον εαυτό του ως συγγραφέα. Τα πρώτα δείγματα γραφής του απο εκείνη την εποχή είναι εμφανώς επηρεασμένα από τον James Joyce( ιρλανδικός νοβελίστας και ποιητής).

Η επαγγελματική του ζωή

Το 1964 η σύζυγός του Ballard, Mary, πεθαίνει  ξαφνικά από πνευμονία, αφήνοντας τον να αναθρέψει τα τρία παιδιά τους – James, Fay και Bea. Μετά το θάνατο της συζύγου του, το 1965, ο Ballard ξεκίνησε  να γράφει  ιστορίες που αργότερα δημοσιεύθηκαν στην Atrocity Exhibition, μια έκθεση που αν και αποτελεί αμφιλεγόμενη, παραμένει ένα απο τα εμβληματικά του έργα.Ωστόσο την επόμενη δεκαετία έζησε δύο κωμικές απορρίψεις.

Το 1970 ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος  Doubleday αποφασίζει να πολτοποιήσει την πρώτη έκδοση του βιβλίου Atrocity Exhibition, επειδή θεωρήθηκε κατόπιν εκτυπώσεως, ότι θα σοκάρει ανεπανόρθωτα το αναγνωστικό κοινό. Τρία χρόνια αργότερα το χειρόγραφο του μυθιστορήματος Crash επιστρέφει απο τον βρετανικό οίκο Jonathan Cape με τη σημείωση: « ο συγγραφέας είναι ψυχιατρικώς ανίατος.Να μην εκδοθεί».Και τα δύο βιβλία είναι εμφανώς τα πιο αντιπροσωπευτικά και σημαντικά έργα του Ballard, τα οποία μάλιστα κυκλοφορούν ως τώρα απο τις εκδόσεις Απόπειρα.

Τα έργα του

Μερικά απο τα πιο σημαντικά έργα του:

 • The Wind from Nowhere (1961)
 • The Burning World (1964)
 • The Crystal World (1966)
 • The Atrocity Exhibition (1970)
 • Crash (1973, έχει επίσης κινηματογραφηθεί από το σκηνοθέτη David Cronenberg)
 • Concrete Island (1974)
 • High Rise (1975, έχει επίσης κινηματογραφηθεί απο το σκηνοθέτη Ben Wheatley)
 • Empire of the Sun (1984, έχει επίσης κινηματογραφηθεί απο το σκηνοθέτη Steven Spielberg )
 • The Day of Creation (1987)
 • Cocaine Nights (1996)
 • Millennium People (2003)
 • Kingdom Come (2006)

Βραβεία 

Πολλά  από τα βραβεία που αποκόμισε ο James Ballard οφείλονται στο θρυλικό έργο του Empire of  the Sun όπως:το Guardian Fiction Prize(1984),το James Tait Black Memorial Prize(1984)και το  Booker Prize for Fiction(1984).Επίσης το 2001 κέρδισε το Commonwealth Writers’ Prize για το έργο του Super-Cannes, ενώ μεταξυ άλλων απέκτησε και το βραβείο  Golden PEN Award(2008).

Η επιρροή του

Ο James Ballard  έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του. Ο Ian Sinkler θεωρούσε ότι ο Ballard ήταν απο τους πρώτους συγγραφείς που συνέλαβε στο σύνολο της την ιδέα της οικολογικής καταστροφής και έγραψε για τη μανία της διασημότητας και τους φρενήρεις ρυθμούς των μητροπόλεων. Από το έργο του, το οποίο είχε εκθειάσει ο William Burroughs, άντλησαν ιδέες και επηρεάστηκαν  και αρκετά συγκροτήματα της βρετανικής μουσικής, κυρίως της μετα-πανκ περιόδου. Ο Joy Division, o Gari Newman, και ο νεότερος αρχηγός των Radiohead, Thom Yorke, είναι ορισμένοι από τους μουσικούς που εμπνεύστηκαν τραγούδια απο το ζοφερό κόσμο του.

Το 1978 η μετα-πανκ  μπάντα Comsat Angels πήραν το όνομά τους από ένα από τα διηγήματα Ballard ενώ οι Manic Street Preachers περιλαμβάνουν στο τραγούδι τους Mausoleum, ένα δείγμα από μια συνέντευξη με τον Ballard.Τέλος, το τραγούδι  Beach Terminal από την αμερικανική μπάντα  Yacht , είναι ένας φόρος τιμής για τη σύντομη συλλογή των διηγημάτων του.

Ο James Ballard ήταν ένας απρόβλεπτος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, μια καλτ φυσιογνωμία.Η σπουδαιότητα αυτού του συγγραφέα οδήγησε το αγγλικό λεξικό Collins να καταχωρίσει το επίθετο ‘ballardian’ με την εξης σημασία: «αυτό που υποδηλώνει τη δυστοπική νεωτερικότητα, τα μουντά τεχνητά τοπία και τις ψυχολογικές συνέπειες από τις τεχνολογικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές εξελίξεις, έτσι ακριβώς όπως τα περιέγραφε ο ίδιος στα μυθιστορήματα του». Ο Bellard πέθανε στο Shepperton στο Λονδίνο, σε ηλικία 78 χρονών, έπειτα από  πολύχρονη ασθένεια.

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών

Μαίρη Αυδίκου, Δημοσιογράφος