Βρισκόμαστε στο έτος 202 π.Χ. Μετά την αποτυχία κατάληψης της Ρώμης, ο Καρχηδόνιος στρατηλάτης Αννίβας, επστρέφει στην πατρίδα του εσπευσμένα. Ο λόγος της επιστροφής, είναι η αποτροπή υποδούλωσης της Καρχηδόνας. Βλέποντας οι Ρωμαίοι την ανικανότητα των λεγεώνων τους να αντπαρατεθούν στο Νουμιδιακό ιππικό, επιστρατεύουν την διπλωματία. Προσεταιρίζονται τους Νουμίδιους και με προσφορά χρυσού, τους κάνουν συμμάχους. Ως αντάλλαγμα, οι Νουμίδιοι, εκπαιδεύουν το ιππικό των Ρωμαίων και μαζί, ετοιμάζονται για την κατάληψη της Καρχηδόνας.

battles_second_punic_war

Μη έχοντας χρόνο να επιστρέψει δια ξηράς, ο Αννίβας, ανγκάζεται να επιστρέψει με πλοία των Κυλίκων. Το πρόβλήμα, είναι πως μετα βίας χωράει το μισό στράτευμα, έτσι, οι Καρχηδόνιοι, αναγκάστηκαν να σκοτώσουν αρκετά άλογα, πράγμα που μείωσε δραστικά την μαχητική τους ικανότητα.

Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύθηκε ο Ρωμαίος στρατηγός Σκιπίωνας. Έδωσε εντολή στο νουμιδιακό ιππικό του Μανασσάση να επιτεθεί απο τα νώτα, αιφνιδιάζοντας τους Καρχηδόνιους. Παράλληλα, το ρωμαϊκό πεζικό, πλαγιοκόπησε το αντίστοιχο των καρχηδονίων, εκμεταλλευόμενο την πολύ καλύτερη εκπαίδευση του, αλλά και τον ανώτερο οπλισμό του, ο οποίος στάθηκε αρκετός να διαρρήξει ακόμα και την γραμμή των 15 ελεφάντων που αποτελούσε την τελευταία χρυσή εφεδρεία του Αννίβα.

Μετά τον θρίαμβο της αυτό, η Ρώμη, κυριάρχησε οριστικά πιά στην δυτική Μεσόγειο, ο δε Σκιπίων, πήρε το προσωνύμιο”Αφρικανός”.

Επιμέλεια Βασίλης Δεληβέρης