Βρισκόμαστε στον τελευταίο Μακεδονικό πόλεμο. Ο βασιλιάς των Μακεδόνων Περσέας, μετά την αποτυχία του να αφυπνίσει τους Έλληνες μπροστά στον Ρωμαϊκό κίνδυνο, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τους εισβολείς, σχεδόν μόνος και μόνο με την(αμφίβολη)συμμαχία των Ιλλυρίων. Στα δύο πρώτα χρόνια, σημειώνει διαδοχικές επιτυχίες. Αυτό, αναγκάζει την ρωμαϊκή σύγκλητο, να στείλει τον ύπατο Αιμίλιο Παύλο με ενσχύσεις.

Ο Περσέας, οχυρώθηκε στον ποταμό Ενιπέα, ο ρωμαίος όμως, τον ανάγκασε με υπερφαλαγγισμό απο τον γιό του Φάβιο Μάξιμο και τον στρατηγό Νασικά, να υποχωρήσει στην πεδιάδα της Πύδνας.

Γνωρίζοντας την υπεροχή του ρωμαϊκού πεζικού, ο Περσέας στρατοπέδευσε μεταξύ δύο μικρών ποταμών, τον Αίσωνα και τον Λεύκο(Σήμερα λέγονται Μαυρονέρι και Πέλικας).

Μη θέλοντας να εκτεθεί προσπαθώντας να διασχίσει τα ποτάμια, ο ρωμαίος, κατέφυγε σε τέχνασμα με υποτιθέμενη επίθεση του ιππικού του, ελπίζοντας να παρασύρει τους Μακεδόνες. Έτσι και έγινε. Ηγούμενος προσωπικά της περίφημης Μακεδονικής φάλαγγας, ο Περσέας,τσάκισε τις ρωμαϊκές προφυλακές.

Στην επόμενη φάση της μάχης, έδωσε εντολή με αγγελιοφόρο στα αντάρτικα τμήματα των Ιλλυρίων, να επιτεθούνε απο τα νώτα, ώστε να βάλουνε τον κύριο όγκο των Ρωμαϊκών λεγεώνων, σε δύο πυρά.

Δυστυχώς, προδόθηκε. Ο διπλωμάτης Αιμίλιος Παύλος, είχε δωροδοκήσει τους ατάκτους αυτούς με πολύ χρυσάφι, έτσι αυτοί, κάθησαν άπραγοι.

Απο εκείνο το σημείο και μετά,τα πάντα ήσανε προδιαγεγραμμένα. Αριθμητικά υπέρτεροι, σε πεδιάδα και με βαρύτερο οπλισμό, οι ρωμαίοι, αποδεκάτισαν τα στρατεύματα της Μακεδονίας με αποτέλεσμα, να σκλαβώσουν την Ελλάδα, έως τα σημερινά Φάρσαλα.

Επιμέλεια Βασίλης Δεληβέρης