Τα παγκοσμίου φήμης τηλεοπτικά βραβεία Emmy (Emmy Awards) είναι αναμφισβήτητα ένα γεγονός που περιμένουν κάθε χρόνο τόσο οι κάτοικοι της Αμερικής όσο και ολόκληρου του κόσμου. Η απονομή αυτών των βραβείων έχει ως αντικείμενο την αμερικανική τηλεόραση και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

THE 1ST ANNUAL PRIMETIME EMMY AWARDS — Pictured: (center, top to bottom) Mayor Fletcher Bowron, Evie deWolf (Photo by NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)

Η ιστορία των βραβείων Emmy ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου του 1949 όταν και δόθηκαν τα πρώτα βραβεία στο Hollywood Athletic Club, με την Shirley Dinsdale να γίνεται το πρώτο άτομο που έχει την τιμή να κερδίσει βραβείο Emmy. Ιδρυτής των βραβείων ήταν η Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (Academy of Television Arts & Sciences) ενώ το 1955 εντάχθηκε ως διοργανωτής και συμπαραγωγός η Εθνική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (National Academy of Television Arts and Sciences). Ωστόσο το 1977 αποφάσισαν να διαλύσουν τη συνεργασία τους αλλά να μοιραστούν τη διεύθυνση των βραβείων Emmy. Έτσι έκτοτε η Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (Academy of Television Arts & Sciences) βραβεύει την εθνική prime time ζώνη, εκτός των αθλητικών γεγονότων, και η Εθνική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (National Academy of Television Arts and Sciences) βραβεύει τις καθημερινές σειρές, τα αθλητικά γεγονότα, τα ενημερωτικά προγράμματα καθώς και τα ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, το 2013 και οι δυο πρόσθεσαν στις υποψηφιότητες των βραβείων σειρές αλλά και προγράμματα web-tv.

Host Jimmy Kimmel speaks onstage during the 68th Emmy Awards show on September 18, 2016 at the Microsoft Theatre in downtown Los Angeles. / AFP PHOTO / Valerie MACON

Ο Harry Lubcke ήταν αυτός που πρότεινε ως ονομασία των βραβείων τη λέξη “immy”, ψευδώνυμο για τα image orthicon tubes που υπήρχαν τότε σχεδόν σε όλες τις τηλεοπτικές κάμερες. Αφού εγκρίθηκε η ονομασία, αποφασίστηκε να κάνουν μια εκθήλυνση της λέξης έτσι ώστε να συμφωνεί με την θηλυκή φιγούρα του αγαλματίδιου. Κατά συνέπεια το immy μετατράπηκε σε Emmy φτάνοντας στην τελική ονομασία.

Όσον αφορά το αγαλματίδιο που κερδίζει ο κάθε νικητής, αυτό σχεδιάστηκε από τον Louis McManus, αμερικανός τεχνικός τηλεόρασης ο οποίος χρησιμοποίησε τη γυναίκα του ως μοντέλο. Αξίζει να αναφερθεί πως είχαν απορριφθεί 47 σχέδια μέχρι να καταλήξουν τελικά σε αυτό του Louis McManus. Το αγαλματίδιο αυτό φτιάχνεται από μια ιδιωτική εταιρία, η οποία βρίσκεται στην υψηλής προστασίας βιομηχανική περιοχή El Dorado Correctional Facility στο Ελ Ντοράντο του Κάνσας. Συνολικά χρειάζονται 5 ώρες και 30 λεπτά μέχρι να κατασκευαστεί ένα τέτοιο αγαλματίδιο, γεγονός που φανερώνει την ποιότητα και τη προσεγμένη δουλειά που απαιτείται για να φτιαχτεί ένα τόσο σημαντικό βραβείο.

Κατά γενική ομολογία, τα βραβεία Emmy έχουν καταφέρει να γίνουν πλέον η πιο πολυαναμενόμενη τηλεοπτική εκδήλωση. Οι τηλεθεατές περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία να δουν ποιοί θα παρευρεθούν στην εκδήλωση και κυρίως ποιοί θα είναι οι νικητές. Ο ανταγωνισμός είναι πάντα μεγάλος καθώς στους υποψήφιους συγκαταλέγονται πάντα τα πιο καταξιωμένα ονόματα κάθε κατηγορίας. Αγωνία, θέαμα, ενθουσιασμό, νικητές και ηττημένους… Οι βραδιές απονομής βραβείων Emmy εδώ και 68 έτη έχουν τα πάντα.

Σοφία Στεφανίδου, Συντάκτης