Μία τεράστια υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη στο Τιεντζίν της Κίνας έχει τραβήξει τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον του κόσμου. Η εν λόγω βιβλιοθήκη φαινομενικά είναι γεμάτη από βιβλία ακόμη και την είσοδο της. Ωστόσο τα αμέτρητα ράφια, τα οποία ξεκινούν από το πάτωμα και φτάνουν έως το ταβάνι του κτηρίου, αποτελούν μια “οφθαλμαπάτη”.

Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα βιβλία, τα οποία φαίνεται να βρίσκονται τοποθετημένα ακόμη και στα ράφια της εισόδου και του κεντρικού χώρου, δεν είναι παρά μόνο αυτοκόλλητα κολλημένα στους τοίχους. Η όψη τους φαίνεται τόσο ρεαλιστική που με την πρώτη ματιά ξεγελάει τον καθένα. Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως, μπορεί κανείς να διακρίνει πως πρόκειται για αυτοκόλλητο.Είναι, δηλαδή, μία άκρως καλοφτιαγμένη και καλοτυπωμένη ταπετσαρία.

 

Προσωρινά έχουν τοποθετηθεί κι ελάχιστα πραγματικά βιβλία μπροστά από τα αυτοκόλλητα τα οποία όμως σύντομα θα μεταφερθούν κι αυτά στα ειδικούς χώρους. Η πρωτότυπη αυτή βιβλιοθήκη, λοιπόν, έχει κάποια ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια όπως κάθε βιβλιοθήκη κι εκεί υπάρχουν και πραγματικά βιβλία πέρα από αυτά στα αυτοκόλλητα. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της βιβλιοθήκης, Liu Xiufeng, οι Αρχές της πόλης Τιεντζίν δεν τους επιτρέπουν να τα έχουν στον κύριο χώρο γι’αυτό και στον κύριο χώρο συναντά κανείς μόνο το εντυπωσιακό αυτοκόλλητο ενώ τα κανονικά βιβλία είναι διαθέσιμα στα δωμάτια. Αναμφισβήτητα, παρά το γεγονός ότι τελικά δεν είναι παρά μόνο ένα αυτοκόλλητο, η εμφάνιση της βιβλιοθήκης Binhai αποτελεί ένα ονειρεμένο μέρος για τους λάτρεις των βιβλίων. Έτσι, οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει από το εσωτερικό της βιβλιοθήκης με την καινοτόμο διακόσμηση πρωταγωνιστούν τον τελευταίο καιρό στα social media.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος