Η γυναίκας στον Ισλάμ… Ποια είναι η θέση της γυναίκας στον μουσουλμανικό κόσμο,κατα πόσο οι έχει δικαιώματα, κατα πόσο κατέχει μια αξιοπρεπή θέση στην κοινωνία και πως αντιμετωπίζεται από τον περίγυρο της?

Τέτοια ερωτήματα βασανίζουν το μυαλό πολλών ζητώντας απαντήσεις από τις οποίες το μόνο που γεννιέται είναι θυμός λύπη και ένα τεράστιο γιατί… γιατί μια γυναίκα να έχει αυτήν την αντιμετώπιση γιατί να μην μπορεί να ζήσει ελεύθερη γιατί να μην μπορεί να κάνει τις επιλογές της γιατί να μην μπορεί να έχει την δική της φωνή γιατί μια ζωή να είναι υπόδουλωμένη και υποταγμένη? Και κυρίως γιατί είναι αναγκασμένη να δέχεται την σωματική και ψυχική της κακοποίηση σαν κάτι φυσιολογικό και αναγκαίο?

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Με την πάροδο των αιώνων, και του χρόνου ο διαχωρισμός των δυο φύλων υπήρξε καθοριστικός για να σηματοδοτήσει τη ζωή και την πορεία μας. Το ισχυρό και ασθενές φύλο δεν είναι πλέον δεδομένο. Μετά από την καταπίεση αιώνων που βάναυσα η γυναίκα είχε υποστεί, θέτοντας την στο περιθώριο, η εξέλιξη και αφύπνιση «μερικών» ήταν το έναυσμα ώστε τελικώς να ευνοηθούν και να διακριθούν τα μείζονα προτερήματα της.

Παρόλα αυτά, ακόμη και στην σύγχρονη διακρίνουμε ότι η βία εναντίον των γυναικών εξακολουθεί ν’ ασκείται σε όλες τις κοινωνίες, σε όλα τα μήκη και πλάτη, μέχρι και σήμερα.

woman-in-islam-1

Υπάρχουν ακόμη κοινωνίες που ζουν αναχρονιστικά, χωρίς να έχει απολύτως τίποτα αλλάξει στη θέση της γυναίκας από τα βάθη των αιώνων. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το Ισλαμ.

Εκεί που η γυναίκα όχι μόνο δεν κατέχει καμία θέση αλλά και υφίσταται αδιαμαρτύρητα τη μεγαλύτερη βία ως δεδομένη, λόγω των θρησκευτικών αντιλήψεων. Η γυναίκα με παρωπίδες, παραμένει τυφλό όργανο του αφέντη πατέρα ή αργότερα κάποιου συζύγου.

Η πραγματικότητα για μια γυναίκα στο Ισλάμ είναι σκληρή και απάνθρωπη.

ΒΑΣΑΝΗΣΤΗΡΙΑ

Οι περισσότερες γυναίκες στον κόσμο του Ισλάμ δέχονται κλειτοριδεκτομή ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία και υποφέρουν με τον χειρότερο τρόπο. Πολλές παντρεύονται μικρές μέσω διαπραγμάτευσης με άντρες που είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας για να υπάρχει έτσι μια ουσιαστικά νόμιμη παιδοφιλία. Ακόμη αρκετοί άντρες έχουν δικαίωμα να έχουν περισσότερες από δύο συζύγους.

Περιττό είναι φυσικά να αναφέρουμε τα κρούσματα σεξουαλικής βίας τα οποία αυξάνονται κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ.

Οι γυναίκες θύματα που δέχονται τέτοιου είδους επίθεση τις περισσότερες φορές φοβούνται να καταγγείλουν τα περιστατικά.

woman-in-islam-2

Το 2016 η «Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν» κατέγραψε 423 βιασμούς και 304 ομαδικούς βιασμούς. Επίσης, λέγεται ότι τουλάχιστον μια φορά την ημέρα σκοτώνεται μια γυναίκα στο όνομα της τιμής, διότι ντρόπιαζε την οικογένεια καθώς κάθε γυναίκα είναι η ίδια… ένοχη για το βιασμό της!

Δεδομένο σε μια μουσουλμανική κοινωνία είναι ότι θεωρείται φυσιολογικό και νόμιμο ο σύζυγος να χτυπάει τη γυναίκα του καθώς επίσης έχουν σημειωθεί τρομαχτικά γεγονότα τα οποία θέλουν άντρες να ρίχουν πρόσωπο της γυναίκας οξύ, όταν εκείνος το θεωρεί σωστό καταστρέφοντας την σωματικά και ψυχικά.

Οι επιθέσεις με ρίψη οξέος είναι πολύ συνηθισμένες ιδιαίτερα σε Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία, Αφγανιστάν, Νεπάλ και μερικές άλλες χώρες. Συνήθως χρησιμοποιούν οξύ από μπαταρίες αυτοκινήτου που είναι το φθηνότερο με κόστος λιγότερο από ένα ευρώ και δημιουργείται μόνιμη ζημιά στο θύμα. Οι λόγοι που ρίχνουν οξύ είναι συνήθως : χωρισμός, άρνηση σεξουαλικής κακοποίησης, σεξουαλική εκμετάλλευση, απόρριψη πρότασης γάμου, απαίτηση προίκας. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν την απόρριψη της ισλαμικής μαντήλας, την θέληση να πηγαίνουν σχολείο, κακή υποτίθεται συμπεριφορά, ακόμα και για δυνατό γέλιο.

woman-in-islam-4

 

Φρίκη προκαλεί η περίπτωση της Sidra Kanwal από το Πακιστάν, η οποία αφότου άφησε το σύζυγό της ένας άλλος άντρας της έκανε πρόταση γάμου. Επειδή αυτός ο άντρας δεν δεχόταν το όχι ως απάντηση, όταν αρνήθηκε η κοπέλα της έριξε οξύ στο πρόσωπο.

H «HIJAB» – ΜΑΝΤΙΛΑ

woman-in-islam-6

Η «hijab» ή η Ισλαμική ενδυμασία αναφέρεται από πολλούς ως παράδειγμα της «υποταγής» των γυναικών στα πλαίσια του ισλαμικού νόμου.

Ο παρακάτω στίχος της Σούρα ελ- Νουρ αναφέρει:

«Και να πεις στις πιστές να κατεβάζουν τα βλέμματά τους και να προφυλάσσουν την αγνότητά τους (να μην διαπράττουν μοιχεία) και να μην επιδεικνύουν την ομορφιά και τα κοσμήματά τους, εκτός απ’ αυτά (που συνήθως) φαίνονται εξωτερικά. Και να σύρουν το πέπλο πάνω από τα στήθη τους και να μην εκθέτουν τα κοσμήματά τους (ομορφιές τους), παρά μόνο στον άνδρα τους ή στον πατέρα τους ή στον πατέρα του ανδρός τους ή στα παιδιά τους… » [Κοράνι 24:31]

Ένας ακόμη λόγος κατά το Κοράνι που η χρήση της μαντίλας επιβάλλεται στις γυναίκες είναι γιατί έτσι αναγνωρίζεται η σεμνότητά τους και να προφυλάσσονται από την κακοποίηση.

Φυσικά είναι μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που επιθυμούν να φορούν την μαντίλα και η χρήση αυτής γίνεται απο δική τους επιλογή και δικία τους ευχαρίστιση.

woman-in-islam-7

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

Το 1/4 των αντρών στην Ασία παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της περιοχής. Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων ισχυρίσθηκε ότι έχει συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της. «Τα συμπεράσματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της βίας κατά των γυναικών στην περιοχή.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΝΔΙΑ

Το να μεγαλώνεις ένα κορίτσι, είναι σαν να ποτίζεις τον κήπο του γείτονα” (Ινδικό ρητό)

woman-in-islam-8

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

“Η ωμότητα των εγκλημάτων είναι πραγματικά φρικτή. Τους κόβουν τη μύτη, τα χείλη και τα αυτιά. Τις βιάζουν δημοσίως”

“Ο δημόσιος βιασμός…είναι αντίθετος στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπότητα”.

Είχε αναφέρει σε συνέντευξή η πρόεδρος της AIHRC

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Και στο Πακιστάν η μοίρα των γυναικών δεν είναι καλύτερη καθώς σημειώνονται πολλά φριχτά περιστατικά που θύματα είναι γυναίκες.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι με το πέρασμα του χρόνου και των ετών η γυναίκα θα αντιμετωπίζεται με τον σεβασμό που της αξίζει, θα μπορεί να κάνει χρήση των ανθρώπινων διακιωμάτων της και θα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος που έχει το δικαίωματων επιλογών του.

 woman-in-islam-3

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Έμιλυ Τσενάϊ, Δημοσιογράφος – Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων.