Η ζωγραφική μαζί με την μουσική και το θέατρο είναι οι μορφές τέχνης που είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών και των δεξιοτήτων τους. Η ζωγραφική είναι μία από τις τέχνες που βοηθούν το παιδί να αναπτύξει την οπτική του αντίληψη, τη φαντασία και την δημιουργικότητα του. Του δίνει την δυνατότητα να εκφράσει συναισθήματα και σκέψεις που δεν μπορεί να εκφράσει λεκτικά, καλλιεργεί την αισθητική του και το βοηθά να εκτονωθεί. Δεν είναι τυχαίο που οι ζωγραφιές των παιδιών μπορούν να μας πουν πολλά για την ψυχοσύνθεση τους.

Το σημαντικό είναι το παιδί να μην παραμένει «θεατής» της Τέχνης αλλά να μπαίνει ενεργά σε αυτήν.

Από την άλλη τα ίδια τα έργα τέχνης είναι ένας άγνωστος κόσμος, γοητευτικός, που τις περισσότερες φορές είναι γεμάτος ακατανόητα μηνύματα που ζητούν αποκωδικοποίηση. Τα παιδιά, ως άτομα με διαφορετική ψυχοσύνθεση και αντίληψη από αυτή των ενηλίκων, καλούνται να κατανοήσουν και να αποκωδικοποιήσουν αυτά τα μηνύματα ενεργοποιώντας τις δικές τους αισθήσεις και τα δικά τους συναισθήματα.

Η επαφή των παιδιών με έργα τέχνης και τα καλλιτεχνικά ρεύματα διαφόρων εποχών, διευρύνει τους πνευματικούς τους ορίζοντες και καλλιεργεί την δημιουργικότητα τους.

Με αυτόν λοιπόν, το σκεπτικό, οι εμπνευστές και δημιουργοί του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Τόκιο και οι Torafu Architects δημιούργησαν μια ειδική γκαλερί τέχνης, ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη. Βιώνοντας την μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο μουσειακό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για τις δικές τους ανάγκες και που ονομάζεται «Στοιχειωμένο Σπίτι», τα παιδιά θα βιώσουν με ένα μοναδικό τρόπο την έννοια του καλλιτεχνικού κόσμου.

Το «Στοιχειωμένο Σπίτι» φιλοξενεί μερικά πολύ γνωστά έργα τέχνης που τους έχουν δώσει κάποιες ιδιαίτερες ιδιότητες. Αυτός ο χώρος τέχνης δεν είναι μια συνηθισμένη γκαλερί. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβει κάποιος ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει σε αυτή την γκαλερί τέχνης.

 

Τα μάτια στα πορτρέτα στριφογυρίζουν, πηγαίνουν αριστερά και δεξιά, ένα ζευγάρι χέρια ξεπηδούν από το κάδρο της Μόνα Λίζα και αρχίζουν να σκαλίζουν τον πίνακα, το κεφάλι ενός πορτρέτου αναποδογυρίζει και άλλα πολλά τέτοια παράξενα και μυστήρια πράγματα συμβαίνουν σε αυτόν τον χώρο. Ένα κρυφό πέρασμα οδηγεί τα παιδιά στο πίσω μέρος των έργων ζωγραφικής όπου μπορούν να παίξουν μαζί τους με την ησυχία τους χωρίς κανείς να τα μαλώσει, ίσα ίσα που αυτό ακριβώς θέλουν οι μεγάλοι. Σε κάνει ως ενήλικας να ζηλεύεις που δεν είσαι παιδί, αλλά ποιος σου είπε να μεγαλώσεις.

Στο «Στοιχειωμένο Σπίτι» στο Τόκιο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη, γνωρίζουν κάποια από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο αγγίζοντας τα, τρέχοντας γύρω από αυτά και διασκεδάζουν. Βλέπουν, αγγίζουν και ζουν λίγες ανέμελες στιγμές γύρω από μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης. Έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε δηλαδή να είναι η τέχνη για τα παιδιά: μια περιπέτεια και πάνω απ’ όλα διασκέδαση.

Η βιωματική προσέγγιση των έργων τέχνης, είναι μια μέθοδο που βοηθά τα παιδιά να «ανακαλύψουν» τα έργα, αναλύοντας την δομή και την σύνθεση τους και δημιουργώντας μια γέφυρα συναισθημάτων, που θα τους εμπνεύσει στο αυτόνομο εικαστικό παιχνίδι. Ακόμη περισσότερο, το έργο τέχνης μπορεί να γίνει η αφορμή για διάφορες δραστηριότητες χωρισμένες.

Έτσι, γνώσεις και πληροφορίες πάνω στην Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού, γίνονται κατανοητές μέσα από το παιχνίδι, τη φαντασία και τη δημιουργία.

 

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Σοφία Μαγουλιώτη, Υπεύθυνη Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών.