Το διαφορετικό, το παράξενο, το σπάνιο είναι μια παράδοξη κατάσταση που ελκύει τον άνθρωπο. Έτσι, και η σπάνια λευκή άλκη είναι ένα ζώο, το οποίο μπορεί να μαγέψει κάποιον. Το λευκό χρώμα της παραπέμπει σε κάτι πιο μαγευτικό και παραμυθένιο, το οποίο μαγνητίζει τα βλέμματα.

Το παράδειγμα, εξάλλου, είναι πολύ πρόσφατο. Στις αρχές του Αυγούστου, ένας Σουηδός εξερευνητής πραγματοποίησε το όνειρο του. Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούσε να φωτογραφήσει μια λεύκη άλκη -όπου στην Σουηδία ζουν μόνο 100 λεύκες άλκες- και τελικά τα κατάφερε. Το βίντεο που κατέγραψε, το ανέβασε στο Facebook και αμέσως έγινε viral. Το χρώμα του ζώου ¨τράβηξε¨ όλη την προσοχή του κόσμου και τα σχόλια ήταν χιλιάδες.

Το λευκό χρώμα της άλκης

Η σπάνια λευκή άλκη -όπως και κάθε άλκη- ανήκει στην οικογένεια των ελαφίδων και είναι το μεγαλύτερο είδος. Απαντάται στην Βόρεια Αμερική και στην Ευρασία. Το λευκό της, όμως, χρώμα αποτελεί αμφιλεγόμενο σημείο. Κάποιοι ερευνητές δεν είναι σίγουροι, αν το χρώμα του ζώου είναι αποτέλεσμα αλμπινισμού ή όχι. Σύμφωνα, όμως, με το National Geographic, το λευκό χρώμα των άλκεων δεν είναι αποτέλεσμα αλμπινισμού, αλλά προέρχεται από μια γενετική μετάλλαξη. Ουσιαστικά, η λευκή άλκη αποκτά αυτό το χαρακτηριστικό από ένα υποτελές γονίδιο, που είναι η αιτία να επικρατήσει η άσπρη γούνα, μαζί με  κάποιες καφέ κηλίδες.

Φυσικά η σπανιότητα αυτού του ζώου μπορεί να τραβήξει την προσοχή πολλών ανθρώπων, όπως και των κυνηγών. Σύμφωνα πάντως, με τον Goran Ericsson, Καθηγητή του Σουηδικού Πανεπιστημίου, οι κυνηγοί στην Σουηδία και γενικά σε όλη την Σκανδιναβία επιλέγουν να μην σκοτώνουν την λευκή άλκη. Επίσης, στον Καναδά, οι κυνηγοί απαγορεύονται να σκοτώνουν άλκες, οι οποίες έχουν περισσότερο από 50 τοις εκατό λευκό χρώμα.

Για τον ΕΟΕ,

Αλέξανδρος Τσάλιος, Συντάκτης.