Η πρώτη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, έλαβε χώρα την 28η Ιουνίου 1389 ανάμεσα στα Σερβικά στρατεύματα του Λάζαρ Γαβριλόνοβιτς και τα αντίστοιχα τουρκικά του σουλτάνου Μουράτ Α’.
Βλέποντας οι Σέρβοι πως τα οθωμανικά στρατεύματα είχανε συντριπτική αριθμητική υπεροχή σκέφτηκαν να τα αποδιοργανώσουν, σκοτώνοντας τον σουλτάνο. Έτσι, ένας γενναίος ευγενής ονόματι Μίλος Όμπιλιτς, μπόρεσε να διεισδύσει στο μωαμεθανικό στρατόπεδο, παριστάνοντας τον λιποτάκτη. Εκεί, μπόρεσε να σκοτώσει τον Μουράτ μέσα στην σκηνή του με ένα δηλητηριασμένο μαχαίρι.
Το γεγονός αυτό, όντως, αποσυντόνισε τους Τούρκους για λίγο, εκεί όμως ανέλαβε δράση ο γιός του νεκρού σουλτάνου, Βαγιαζήτ.


Γρήγορα, μπόρεσε να κατευνάσει την κατάσταση. Οι Σέρβοι, δεν περίμεναν γρήγορη αντίδραση, μιας και δεν γνώριζαν για τον νεαρό πρίγκηπα, έτσι αιφνιδιάστηκαν όταν δέχθηκαν ολομέτωπη επίθεση.
Πολέμησαν γενναία, προς το σούρουπο όμως, περικυκλώθηκαν και επακολούθησε γενική σφαγή. Ο ίδιος ο ηγεμόνας τους αιχμαλωτίσθηκε και εκτελέσθηκε.


Μετά την μάχη αυτή, οι Σέρβοι υποχρεώθηκαν σε φόρο υποτέλειας και σε παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους Τούρκους, ενώ το Βυζάντιο περικυκλώθηκε οριστικά, αφού απώλεσε και τον τελευταίο σύμμαχο του.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Δεληβέρης.