Το Τραφάλγκαρ, είναι ένα ακρωτήριο της νότιας Ισπανίας, κοντά στην πόλη Κάδιξ της Ανδαλουσίας. Στις 21 Οκτωβρίου 1805, έλαβε χώρα μια απο τις μεγαλύτερες ναυμαχίες των χρονικών μεταξύ του Αγγλικού στόλου και του ενωμένου Γάλλο-Ισπανικού δυτικά του Κάδιξ και κοντά  στο στενό του Γιβραλτάρ.

Η ισχύς των δύο στόλων, φαινομενικά ίδια αν λάβουμε υπ’ όψη τον αριθμό των καραβιών (28 οι Άγγλοι, 33 οι Γάλλο-Ισπανοί),ανατρέπεται όμως άρδην εάν δούμε τον αριθμό των κανονιών υπέρ των Άγγλων (μέσος όρος 48 κανόνια ανά αγγλικό καράβι, μόλις 21 οι αντίπαλοι).

Επιπροσθέτως, οι Άγγλοι, απο το 1588, είχανε κατανοήσει την σημασία της ευκινησίας των πολεμικών, οι δε Γάλλο-Ισπανοί, ήσανε προσκολλημένοι σε παρωχημένες κατασκευές.

Ο Γάλλος ναύαρχος Πιέρ Ντε Βιλνέβ, έλαβε εντολή, να εγκαταλείψει το Κάδιξ και να μεταφέρει στρατεύματα και εφόδια στην Νότια Ιταλία. Προσπαθώντας να μην δώσουν μάχη, οι σύμμαχοι, απέπλευσαν νύχτα. Το πρωί, οι Άγγλοι, που πήραν είδηση τι γινόταν, ξεκίνησαν την καταδίωξη και πρόλαβαν τον εχθρικό στόλο χάρη στην υπεροχή τους σε ταχύτητα.

Ο Γάλλος Ναύαρχος, έταξε τα πλοία του σε μια γραμμή με διεύθυνση προς βορρά. Αντίθετα ο Νέλσων, έκανε επίθεση σε δύο στήλες με την μεγαλύτερη, να την διοικεί ο υποναύαρχος Κόλινγουντ που επέβαινε στην φρεγάτα Βασιλικός ηγεμών, ο δε Νέλσων, επέβαινε της ναυαρχίδας Νίκη, απο όπου και έκαμε την εξαγγελία του: «Η Αγγλία, περιμένει απο κάθε άνδρα, να πράξει το καθήκον του!»

Η κρούση, έγινε στο κέντρο της Γάλλο-Ισπανικής διάταξης, όπου βρισκόταν ο ίδιος ο Βιλνέβ, επιβαίνων της ναυαρχίδας Βουκένταυρος. Αποτέλεσμα ήτανε να καταστραφούν, εκτός της Ναυαρχίδας, επίσης η υποναυαρχίδα Ατρόμητος, πράγμα που επέφερε σύγχυση στους συμμάχους. Απέλπιδα προσπάθεια του υποναυάρχου Πιέρ Ντυμανουάρ, απωθήθηκε απο τον Κόλινγουντ.

Η ναυμαχία, έληξε στις 5 το απόγευμα. Οι Γάλλο-Ισπανοί χάσανε 20 καράβια και 14000 άντρες, οι δε Άγγλοι, είχανε 1500 νεκρούς, μεταξύ αυτών και ο Νέλσων. Ο Γάλλος ναύαρχος, είχε αιχμαλωτιστεί.

Μετά αυτή την ναυμαχία, η Αγγλική κυριαρχία στην θάλασσα, εδραιώθηκε για έναν αιώνα, απετέλεσε δε την ταφόπλακα στα σχέδια του Ναπολέοντος για εισβολή στην Γηραιά Αλβιώνα.

Για τον ΕΟΕ,

Βασίλης Δεληβέρης, Συντάκτης.