Γνωστή και ως μάχη των τριών αυτοκρατόρων, η μάχη του Αούστερλιτς, έλαβε χώρα μεταξύ της ομώνυμης πόλης και του Μπρνό στις 2 Δεκεμβρίου 1805 και συνιστά τον λαμπρότερο θρίαμβο του Ναπολέοντος του Α’. Έγινε μεταξύ των Γαλλικών στρατευμάτων του Μεγάλου Ναπολέοντος και των συνασπισμένων Ρωσσο-αυστριακών δυνάμεων του Τσάρου Αλεξάνδρου του Α’ και του αυτοκράτορος Φραγκίσκου του Β’.

Αφού αχρήστευσε τις μισές αυστριακές δυνάμεις με αιφνιδιασμό στο Ούλμ στις 20 Οκτωβρίου, ο Ναπολέων, ανασύνταξε τις δυνάμεις του και επεδίωξε μια ολοκληρωτική αναμέτρηση για να εκμηδενίσει τον αντιγαλλικό συνασπισμό.Για τον σκοπό αυτό, έκανε μια φαινομενική αναδίπλωση, στην πραγματικότητα όμως, είχε στείλει έμπιστους και έμπειρους αξιωματικούς του επιτελείου για να κατοπτεύσουν την περιοχή ώστε να γνωρίζει την διάταξη και την ισχύ των εχθρικών δυνάμεων, καθώς και την μορφολογία του εδάφους.

Με βάση τις πληροφορίες που συνελλέγησαν, ο Ναπολέων, ανέπτυξε τα στρατεύματα του απέναντι από το ύψωμα του Πράτσεν, σημείο στο οποίο, ήσανε οι εχθροί του, με γενικό αρχηγό τον Πρώσσο Γκέρχαρντ Μπλύχερ. Ο Ναπολέων, επέλεξε να αφήσει  σχετικά αποδυναμωμένη την δεξιά πτέρυγα, κρύβοντας  όμως επιμελέστατα 14 κανόνια με επίλεκτους πυροβολητές. Σκοπός του ήτανε, να παρασύρει το εχθρικό πεζικό και ιππικό εκεί, σε μια προσπάθεια να τον υπερφαλαγγίσουν και να τον κυκλώσουν, απογυμνώνοντας το κέντρο τους.

Το σχέδιο του, πέτυχε τέλεια. Το πυροβολικό, βοήθησε τους στρατιώτες της δεξιάς πτέρυγας, να κρατήσουν τις θέσεις τους, το κέντρο όμως και το δεξιό τμήμα των συμμάχων, τσακίστηκε κυριολεκτικά από τους υπέρτερους αριθμητικά Γάλλους, οι οποίοι, αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους, άρχισαν να πλευροκοπούν τους εχθρούς που πίεζαν την δεξιά τους πτέρυγα.

Το τέλος της μάχης, βρήκε τους Γάλλους να έχουν μόλις 1500 νεκρούς επί συνόλου 74000,οι δε απώλειες του συνασπισμού,ήσανε,17000 νεκροί,30000 αιχμάλωτοι επί συνόλου 93000,καθώς και το σύνολο του πυροβολικού τους-186 κανόνια. Άμεσα ήτανε και τα πολιτικά αποτελέσματα. Ο συνασπισμός, διαλύθηκε, οι Ρώσοι υποσχέθηκαν να μην ξαναπεράσουν την Πολωνία, έτσι η Αγγλία, βρέθηκε ξανά απομονωμένη.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Δεληβέρης.