Το Αμπουκίρ, είναι ένας κόλπος, όχι μακριά από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στα αρχαία χρόνια, εκεί βρισκότανε ένα από τα στόμια του Νείλου, με τις προσχώσεις όμως του ποταμού, σήμερα αυτό δεν υφίσταται. Το 1798, έγινε εκεί, σχεδόν ταυτόχρονα μια μάχη και μια ναυμαχία. Ο Μέγας Ναπολέων αφού είχε συντρίψει τους Μαμελούκους στην μάχη των πυραμίδων και είχε αποσπάσει την Αίγυπτο από τους Άγγλους, αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στα παράλια της Αιγύπτου από την Συρία, όπου πολιορκούσε την στρατηγικής σημασίας πόλη της Άκκρας.

Ο λόγος ήτανε η παρουσία της Αγγλικής μοίρας της Μεσογείου υπό τον Οράτιο Νέλσωνα, ο οποίος, απέβλεπε στην ματαίωση των γαλλικών σχεδίων για πλήρη κυριαρχία στην μέση Ανατολή. Γι’ αυτό τον λόγο, επιτέθηκε στον αγκυροβολημένο Γαλλικό στόλο ο οποίος, ως επι το πλείστον, αποτελείτο από μεταγωγικά καράβια και ελάχιστα πολεμικά. Απερισκεψία του Ναπολέοντος που είχε αφήσει τα πιό πολλά πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Τουλών, μην πιστεύοντας πως θα ερχόταν αντιμέτωπος με το Αγγλικό βασιλικό ναυτικό.

Το αποτέλεσμα ήτανε να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του γαλλικού στόλου και να σκοτωθούνε ο ναύαρχος Βρουϊς και ο υπασπιστής αυτού, αντιπλοίαρχος Καζαμπιέν. Ευτύχημα για τους Γάλλους, η καθυστερημένη έστω δράση παράκτιων πυροβολείων που απέτρεψαν την ολοσχερή καταστροφή.

Ακολούθως, ο Νέλσων, αποβίβασε μια στρατιά τούρκων για να πολεμήσουν τα Γαλλικά στρατεύματα. Οι απειθάρχητοι όμως ανατολίτες, δεν απετέλεσαν παρά ιδανικό στόχο για το άριστα εκπαιδευμένο τμήμα των τυφεκιοφόρων που τους αποδεκάτισαν, με αποτέλέσμα, να τους τρέψουν σε άτακτη φυγή, κατεδιώχθησαν δε από ένα σώμα Ελλήνων εθελοντών με διοικητή τον Παπάζογλου. Όσοι τούρκοι σώθηκαν, επεχείρησαν να φτάσουν στα αγγλικά καράβια κολυμπώντας, ουδείς όμως  κατάφερε να διανύσει τα 3 μίλια.

Οι Γάλλοι, είχαν εκδικηθεί.

Επιμέλεια: Βασίλης Δεληβέρης.