Μετά την δεινή ήττα στην Σαλαμίνα,ο Ξέρξης έφυγε για την Περσία.Άφησε όμως τον Μαρδόνιο με 300000 άνδρες για να συνεχίσει τον πόλεμο.Αφού ξεχειμώνιασαν στην Θεσσαλία,το ετερόκλητο στράτευμα απο Πέρσες, Σκύθες Σάκες Αιγύπτιους και Μήδους, κατηφόρισε προς νότον. Στην Βοιωτία ενισχύθηκε απο 50000 μηδίζοντες άνδρες.

Οι ελληνικες ένοπλες δυνάμεις αριθμούσαν 102000 άνδρες,Λακεδαιμόνιους, Τεγεάτες και Αθηναίους.

Η συνάντηση έγινε στον ποταμό Ασωπό. Ένας χρησμός έλεγε πως αυτός που θα διέσχιζε πρώτος τον ποταμό για να επιτεθεί, θα έχανε την μάχη.

Για μέρες η μόνη εχθροπραξία ήτανε οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις Περσών ατάκτων ιππέων που παρενοχλούσαν την προφυλακή των ανδρών μας. Αθηναίοι τοξότες όμως κατόρθωσαν να σκοτώσουν τον Μασίστιο αρχηγό των των ιππέων και έτσι σταμάτησαν τις επιδρομές.

Για να είναι πιό κοντά στην Γαργάφειο πηγή, αποφασίστηκε η μετακίνηση των πολεμιστών και μάλιστα νύχτα για να μην το αντιληφθούν οι εχθροί. Απο κακό συντονισμό όμως, η μετακίνηση ξεκίνησε τα χαράματα. Ο Μαρδόνιος αγνοώντας τον χρησμό, ξεκίνησε επίθεση.

Για καλή τύχη των Ελλήνων, ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος, είχε ειδοποιήσει κρυφά για τις δυνατότητες των βαρβάρων και έτσι ο βασιλιάς της Σπάρτης Παυσανίας που είχε και την γενική αρχηγία μπορεσε να συντάξει γρήγορα τον στρατό μας σε θέσεις μάχης τοποθετώντας τους Σπαρτιάτες δεξια τους Τεγεάτες στο κέντρο και τους Αθηναίους αριστερά.

maxi_plataion-zoforos

Στο πρωτο στάδιο της μάχης, τα ελληνικά στρατεύματα καθηλώθηκαν απο τους άριστα πειθαρχημένους τοξότες απο την Μεσοποταμία. Εκεί όμως οι Τεγεάτες, με μια παράτολμη έφοδο, έσπασαν το φράγμα των τοξευματων και πλέον η μάχη εξελισσόταν εκ του συστάδην.

Ενθαρρυμένοι απο την αναλογία ένας προς τρεις και ξέροντας πως ο οπλισμός τους ηταν ανώτερος, οι Έλληνες προχωρούσαν παρα την σθεναρή αντίσταση. Η κρίσιμη καμπή ήλθε όταν ο αριμνηστος, Σπαρτιάτης πολεμιστής, σκότωσε τον Μαρδόνιο.

Βλέποντας και τους οιωνούς ευνοϊκούς, ο Παυσανίας έδωσε εντολή για γενικευμένη επιθεση. Οι Πέρσες, πέρασαν στο τελευταίο καταφύγιο τους, ένα ξύλινο τείχος.

Οι Έλληνες το σπασανε εύκολα και επακολούθησε γενική σφαγή. Τα αποτελεσματα της μάχης  είχαν ως εξης. 292000 εχθροί νεκροί και αιχμάλωτοι. Απο τους Έλληνες οι Τεγεάτες είχαν 16 νεκρούς 52 οι Αθηναίοι και 91 οι Σπαρτιάτες. Μεταξύ των νεκρών Σπαρτιατών ήτανε και ο Αριστόδημος, ο πολεμιστής που είχε φύγει απο τις Θερμοπύλες.

Επιμέλεια Βασίλη Δεληβέρης