Αφού ο Ιμπραήμ κατέλαβε την Τριπολιτσά, επιχείρησε έφοδο και στο Ναύπλιο, που εκείνα τα χρόνια, αποκαλείτο Ανάπλι. Στους Μύλους όμως της Λέρνης, συνάντησε πρωτοφανή αντίσταση από τον στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη με 300 επίλεκτους.

 

Έπειτα από μάχη μιας ημέρας, οι Αιγύπτιοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να επιστρέψουνε στην Τρίπολη για ανασυγκρότηση. Θρυλείται δε, πως ο Ιμπραήμ βλέποντας μακριά την Ύδρα, αναφώνησε :«Μικρή Αγγλία, ως πότε θα μου διαφεύγεις;», μην μπορώντας να χωνέψει τις συντριβές του από τον Μιαούλη που ήταν Υδραίος, στον Γέροντα και την Μεθώνη.

 

Την μάχη την παρακολούθησε και ο Γάλλος ναύαρχος Ερρίκος-Δανιήλ Γκοτιέ, κόμης του Δεριγνί, ο οποίος εντυπωσιασμένος από την ανδραγαθία μας, έβαλε σκοπό της ζωής του, να πείσει τους άλλους δύο ναυάρχους που ναυλοχούσαν στην Μεσόγειο, τον Άγγλο Σερ Έντουαρντ Κόδριγκτον, ήρωα του Τραφάλγκαρ με το πολεμικό «Αρίων» και τον Ρώσο, Λογγίνο Χεϋδεν, να βοηθήσουν στην λευτεριά μας, που έγινε με την ναυμαχία του Ναυαρίνου από την Ιουλιανή συνθήκη με πρωτεργάτη τον φιλέλληνα Άγγλο, Γεώργιο Κάνιγκ προς τιμή του οποίοι ονομάσθηκε και η πλατεία στις αρχές της οδού Ακαδημίας στην Αθήνα.

Για τον ΕΟΕ,

Βασίλης Δεληβέρης, Συντάκτης.