Βρισκόμαστε στο έτος 338 π.Χ.Ο Βασιλιάς Φίλιππος ο Β´,επιχειρεί να υλοποιήσει το όραμα του για την ενωμένη Ελλάδα. Τελευταίο του εμπόδιο,η πόλη της Θήβας. Η αποφασιστική μάχη,δίνεται στην Χαιρώνεια της Βοιωτίας.Ο Βοιωτικός στρατός,επιχειρεί να σταματήσει την περίφημη σαρισσοφόρο Μακεδονική φάλαγγα με την δοκιμασμένη τακτική της λοξής φάλαγγας που απέδωσε τους θριάμβους των Λεύκτρων και της Μαντίνειας.Για κακή τους τύχη,ο Φίλιππος,είχε κάνει όμηρος στα χρόνια του Επαμεινώνδα και του Πελοπίδα στην Θήβα και είχε μάθει τα μυστικά της τακτικής αυτής.

Έτσι,αναθέτει στον 18χρονο γιό του Αλέξανδρο,τον υπερφαλαγγισμό της λοξής φάλαγγας και της αιφνιδιαστικής επίθεσης.Πράγματι,αρχικά,η Μακεδονική φάλαγγα,υποκύπτει στην πίεση.Ενθουσιασμένοι οι Θηβαίοι,κάνουν το μοιραίο λάθος.Επεκτείνουν το μέτωπο επιτιθέμενοι,παρά το ότι υστερούν αριθμητικά.Έτσι,ο Αλέξανδρος,βρίσκει την ευκαιρία.Εξαπολύει λυσσώδη επίθεση απο τα πλευρά.Οι Θηβαίοι, αιφνιδιάζονται.Δεν είχαν αντιληφθεί την ενέδρα.Παρ’ολ’αυτά,ο ιερός τους λόχος,προβάλλει γενναία αντίσταση,είναι όμως μάταιη,αφού είναι πεζοί απέναντι σε ιππείς.

Οι 2000 ιππείς,στάθηκαν το σημείο κλειδί για τον Φιλιππικό θρίαμβο και κατέδειξαν την στρατιωτική διάννοια του Μεγάλου Αλεξάνδρου,παρά το νεαρό της ηλικίας του και ενάντια στις αμφιβολίες του επιτελείου του Φιλίππου για την ικανότητα του.

liontari-xaironias

Σε κάθε περίπτωση,η γενναιότητα των Θηβαίων,θεωρείται αντάξια των Σπαρτιατών,δικαίως λοιπόν το λιοντάρι στην ομώνυμη τοποθεσία,στέκει να μας θυμίζει την αρετή τους.

Επιμέλεια Βασίλης Δεληβέρης