Η μαγευτική κοιλάδα των πεταλούδων στη Ρόδο

Μόλις 26 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Ρόδου βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού.

Ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο

Η κοιλάδα των πεταλούδων βρίσκεται κοντά στο χωριό Θεολόγος, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μία κατάφυτη περιοχή 600 στρεμμάτων που διασχίζεται από τον ποταμό Πελεκάνο και φιλοξενεί αμέτρητα δέντρα όπως πλατάνια, κουμαριές και αγριελιές. Στην κοιλάδα ο επισκέπτης θα συναντήσει και ένα σπάνιο είδος πλατάνου, την υγράμβαρη ή ζητιά. Όμως, τα εντυπωσιακά φυσικά στοιχεία του τοπίου δε σταματούν εδώ. Λιμνούλες με νούφαρα, κισσοί, μικροί καταρράκτες και ξύλινα μονοπάτια συνθέτουν μία ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που θα μαγέψει τον επισκέπτη.

Φυσικά, το «αστέρι» της κοιλάδας είναι οι πεταλούδες. Καθώς οι συνθήκες στην περιοχή είναι ιδανικές για ζευγάρωμα, από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η περιοχή γεμίζει με εκατομμύρια πολύχρωμες πεταλούδες. Αποτελεί επίσης αγαπημένο προορισμό της σπάνιας Panaxia Quadripunctaria, πιο γνωστή ως «πεταλούδα της Ρόδου». Αυτό το είδος ανήκει στην οικογένεια των νυχτοπεταλούδων, γι’ αυτό τις πρωινές ώρες θα τις εντοπίσετε συγκεντρωμένες στους κορμούς των δέντρων.

Οι επισκέπτες παρακαλούνται να διατηρούν την ησυχία και να κινούνται αργά στο χώρο, καθώς η ζωή των πεταλούδων διαταράσσεται από το θόρυβο, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Μονή Της Καλόπετρας

Η κοιλάδα των πεταλούδων απλώνεται κάτω από το Μοναστήρι της Καλόπετρας. Σύμφωνα με την παράδοση, παλαιότερα η κοιλάδα ονομαζόταν «Πελεκάνος», από το όνομα ενός δούλου του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Λέγεται πως είχε φέρει την κόρη του, η οποία έπασχε από φυματίωση, στην περιοχή για να θεραπευτεί από το καλό κλίμα του τόπου. Έκτισε τη Μονή της Καλόπετρας πάνω στα ερείπια παλαιότερου μοναστηριού και έβαλε τον δούλο του να το φυλάει. Η κόρη του ερωτεύτηκε τον δούλο, όμως ο πατέρας της δε την άφησε να τον παντρευτεί. Στη συνέχεια ο δούλος αυτοκτόνησε από τη θλίψη του και έτσι ο τόπος πήρε το όνομά του.