Όλοι έχουμε μεγαλώσει με τα παραμύθια της Disney. Πάντοτε πιστεύαμε πως κρύβουν κάποιο ηθικό δίδαγμα και τις περισσότερες φορές ήταν και αλήθεια. Πόσοι όμως γνωρίζατε ότι η όμορφη ιστορία αγάπης, από το παραμύθι << Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ>>, είναι βγαλμένη από την πραγματικότητα;

Η συγγραφέας, Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, περιγράφει την αληθινή ιστορία αγάπης του Petrus Gonsalvus (ή Pedro Gonzalez) με την Catherine.

Ο Gonsalvus, γεννήθηκε στην Τενερίφη το 1537, θεωρούνταν το ”προβληματικό” παιδί της οικογένειας, γιατί ήταν γνωστός στην κοινωνία, λόγω της σπάνιας ασθένειας που είχε. Διαγνώστηκε από πολύ μικρή ηλικία με το σύνδρομο του Λυκανθρώπου. Έπασχε από υπερτρίχωση και εξαιτίας αυτής της πάθησης τόσο το πρόσωπο όσο και το σώμα του ήταν καλυμμένα από τρίχες. Επίσης τον φώναζαν «Ο άνθρωπος του δάσους».

Joris_Hoefnagel_-_Animalia_Rationalia_et_Insecta_Ignis

Το 1547, ο βασιλιάς Ερρίκος Β’ της Γαλλίας, ζήτησε να δει από κοντά τον ιδιαίτερο νεαρό και έτσι παρουσιάστηκε στο βασιλικό δικαστήριο. Ο Ερρίκος Β’ διέκρινε την ευγένεια και την καλοσύνη του Gonsalvus και θέλησε να τον βοηθήσει. Δεν ήταν όμως μόνο αυτός ο πραγματικός σκοπός. Τον ήθελε περισσότερο ως πειραματόζωο. Ήθελε, να δει κατά κύριο λόγο, αν ήταν άνθρωπος ή ζώο, αν έχει δική του αντίληψη ή ζώου, αν μπορεί αν μάθει/ εκπαιδευτεί – αν ήταν έξυπνος δηλαδή- και τέλος είχε την περιέργεια αν μπορούσε να έρθει σε σεξουαλική επαφή με άλλο άνθρωπο και αν θα μπορούσε να τεκνοποιήσει. Δεν μπορούσε να καταλάβει, αν ένας άνθρωπος με τη μορφή του Petrus ήταν ικανός να εξευγενιστεί, γιατί και ο ίδιος δεν μπορούσε να ξεχωρίσει εάν ήταν άνθρωπος ή ζώο.

Για να γίνουν όλα αυτά ο πατέρας του Petrus, έδωσε στον Ερρίκο Β΄ τον γιο του, για οικονομικούς κυρίως λόγους και έπειτα για να τον έχει η βασιλική οικογένεια υπό την προστασία της.

Έτσι μετά από εντολή, η σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου, Αικατερίνη των Μεδίκων, ανέλαβε να του βρει σύζυγο προκειμένου να ανακαλύψει και να ακολουθήσει τη φύση του. Μάλιστα σκεφτόταν ότι όσο πιο όμορφη ήταν η γυναίκα που θα παντρευόταν, τόσο πιο εύκολα θα κατάφερναν να δουν αποτελέσματα.

Η όμορφη Catherine, φάνταζε ιδανική για τη βασίλισσα. Ωστόσο,φοβόταν το ενδεχόμενο της άρνησης λόγω της πάθησης και της αποκρουστικής εμφάνισης του Gonsalvus.

Εκείνη προς έκπληξη όλων δέχτηκε να τον παντρευτεί και όπως ήταν φυσικό τα βλέμματα όλων στράφηκαν επάνω τους. Όλοι μιλούσαν για το ζευγάρι και τους κοιτούσαν περίεργα.  Στην αρχή ίσως έτσι ένοιωθε και η Catherine, όμως γρήγορα αναπτύχθηκε στο ζευγάρι μία έλξη, επικοινωνία και το συναίσθημα της αγάπης. Η Catherine, ερωτεύτηκε τον άνθρωπο πίσω από το ”τρίχωμα” καθώς και συνήθισε την ασθένεια του. Απέκτησαν 7 παιδιά, εκ των οποίων τα τέσσερα έπασχαν από υπερτρίχωση. Τα παιδιά αυτά, δόθηκαν σε οικογένειες αριστοκρατών, κατ’ εντολή άλλων, γεγονός που στεναχωρούσε το ζευγάρι, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να αντιδράσουν.

Οι δυο τους αποσύρθηκαν στην Ιταλία και το 1618 ο Gonsalvus πέθανε. Η ίδια έφυγε από τη ζωή το 1623 αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα στον κόσμο, που έβλεπε πως αυτό το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι έζησε ευτυχισμένο για πολλά χρόνια.

αρχείο λήψης

Για πολλά χρόνια κανένας δεν γνώριζε τίποτα για το ζευγάρι αυτό, μέχρι την στιγμή, όπου η Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, περιέγραψε την ιστορία τους και στην συνέχεια η ιστορία τους ”ζωντάνεψε” μέσα από την ταινία της Walt Disney, ” Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ”.

Είναι το πιο διαδεδομένο παραμύθι που περιγράφει την εύρεση της καλοσύνης και ευγένειας μέσα σε έναν άνθρωπο.

Μέχρι και σήμερα η ιστορία τους διαβάζεται ακόμη από μικρούς και μεγάλους και έχουν αφήσει το σημάδι της αγάπης τους, ως την αιωνιότητα.

Για τον Τομέα Έρευνας

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας