Η Ιερά Σινδόνη του Τορίνο αποτελεί το πιο πολυσυζητημένο και αμφισβητούμενο ιερό κειμήλιο της Χριστιανοσύνης. Πλήθος πιστών πιστεύει ότι η σινδόνη είναι το σάβανο, με το οποίο τυλίχτηκε το σώμα του Χριστού, μετά την σταύρωση του. Στην αντίπερα όχθη, μέρος του επιστημονικού κόσμου υποστηρίζει ότι η σινδόνη είναι ανθρώπινη δημιουργία.

iera-sindoni-3

Περιγραφή της Σινδόνης

iera-sindoni-4

Η Ιερά Σινδόνη του Τορίνο έχει διαστάσεις, περίπου, 4,35 μέτρα ύψος και 1,1 μέτρα πλάτος. Είναι ένα κομμάτι λινού υφάσματος, πάνω στο οποίο αποτυπώνεται καθαρά η μορφή ενός άντρα , με μακριά μαλλιά και γένια. Η ηλικία του είναι περίπου στα 30 έτη και το ύψος του στο 1,80 μ. και 77 κιλά. Σε όλο το ύφασμα υπάρχουν κηλίδες αίματος που αποδίδονται σε θάνατο από σταύρωση. Τον σταυρικό θάνατο ενισχύουν, επίσης, τα σημάδια των καρφιών στους καρπούς και τα πόδια. Ακόμα, είναι εμφανή τα εξής ίχνη: α)πληγή από λόγχη, β) το αίμα από την πληγή, γ)σημάδια από αγκάθινο στεφάνι και δ) πληγές στην πλάτη από μαστίγωμα. Τέλος, στο ύφασμα φαίνονται και σημάδια από πυρκαγιά και σταγόνες νερού, τα οποία προήλθαν από την πυρκαγιά του 1532.

Επιστημονικές Έρευνες

iera-sindoni-5

Πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για να αποδείξουν την αυθεντικότητα και την χρονολόγηση της σινδόνης. Ήδη, από τα τέλη του 19ου αιώνα ξεκινούν οι επιστημονικές αναλύσεις , όταν φωτογραφήθηκαν και παρατηρήθηκαν ότι τα χρώματα της σινδόνης , είχαν μάλλον χαρακτήρα φωτογραφικού υλικού Πάντως, μετά από χρόνια η Νasa ανέλυσε την συγκεκριμένη φωτογραφία. Χρησιμοποιήθηκαν κάμερες υψηλής ανάλυσης, αποδεικνύοντας ότι η μορφή της σινδόνης δεν δημιουργήθηκε με θερμότητα. Αυτό σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη φωτοσκιάσεων στη μορφή, ανέδειξε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα τεχνικής φωτογράφισης.
Το 1988 έγιναν 3 ανεξάρτητες μελέτες από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Αριζόνας και από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας. Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του άνθρακα 14 για να υπολογιστεί η χρονολόγηση της σινδόνης. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως πρόκειται για δημιούργημα , το οποίο χρονολογείται την περίοδο του Μεσαίωνα (1290-1390).

Την συγκεκριμένη έρευνα ήρθε να αναιρέσει ο καθηγητής της Μηχανικής και θερμικής στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, Giulio Fanti, με το βιβλίο του «Σινδόνη: 1ος αιώνας μ.Χ.» Στο βιβλίο του, ο καθηγητής αποδεικνύει ότι η χρονολόγηση της σινδόνης με την μέθοδο του άνθρακα, δεν είναι αξιόπιστη, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της τις περιβαλλοντικές συνθήκες που μπορούν να μεταβάλλουν τον άνθρακα στο κομμάτι που αναλύθηκε, όπως η πυρκαγιά του 1532. Πρότεινε τρεις νέες αναλύσεις, οπού οι 2 απ΄ αυτές είμαι χημικές. Η μία χρησιμοποιείται με την μέθοδο της υπέρυθρης φασματοσκοπίας Fourier και η άλλη με την φασματοσκοπία Raman. Η Τρίτη μέθοδος είναι μια πολυπαραμετρική μηχανική ανάλυση. Σύμφωνα με τον Fanti, η σινδόνη χρονολογείται την εποχή του Χριστού. Από τα αποτελέσματα της έρευνας κατέληξε ότι η σινδόνη δημιουργηθηκε την περίοδο 300π.Χ με 400 μ.Χ

Ιστορική διαδρομή της Σινδόνης

iera-sindoni-2

Η πρώτη ιστορική αναφορά για την Ιερά Σινδόνη χρονολογείται το 1353 στο Λιρέ της Γαλλίας. Πρώτος κάτοχος της ήταν ο Ζοφρέ ντε Σαρνέ. Αργότερα, η οικογένεια του, λόγω οικονομικών προβλημάτων, πούλησε την σινδόνη στο Δούκα του Σαβόυ, ο οποίος την τοποθέτησε σε παρεκκλήσι, στο Σαμπερύ της Γαλλίας. Το 1532 στο παρέκκλιση προκλήθηκε πυρκαγιά και η σινδόνη υπέστη φθορές. Τότε, μεταφέρθηκε στο Τορίνο, οπού βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Βέβαια, πολλοί τονίζουν, αν και δεν υπάρχουν αρκετές πηγές, ότι μετά τον θάνατο του Χριστού, η σινδόνη μεταφέρθηκε στην Έδεσσα της Τουρκίας. Το 944 όμως, ο Βυζαντινός Αυτοκρατορικός Στρατός τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη και κατά την 4η σταυροφορία χάθηκαν τα ίχνη της, μέχρι το 1353.

Φυσικά υπάρχουν αρκετές ακόμα έρευνες και απόψεις γύρω από την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο. Η διαμάχη για την αυθεντικότητα της σινδόνης μεταξύ των ερευνητών, αλλά και των ερευνητών και των πιστών φαίνεται ότι θα συνεχιστεί πολύ ακόμα. Όσο δεν προκύπτει μια γενικά αποδεκτή άποψη , θα ξεπηδούν μελλοντικά, ακόμα περισσότερες απόψεις και αψιμαχίες. Μέχρι όμως, να λυθεί το μυστήριο σχετικά με την σινδόνη ένα ερώτημα θα βασανίζει πολλούς ανθρώπους, ήταν άραγε, η Ιερά Σινδόνη, το σάβανο που τύλιξε το νεκρό σώμα του Χριστού, μετά την Σταύρωση του?

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος