Αμερικανο-καναδική επιστημονική έρευνα μας αποκαλύπτει με στοιχεία ότι το 55% των ωκεανών της Γης είναι εκτεθειμένο στην επαγγελματική αλιεία.
Είναι ήδη γνωστό ότι οι ωκεανοί καλύπτουν την επιφάνεια του πλανήτη μας σε ποσοστό 70%. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλες οι δραστηριότητες που αφορούν την αλιεία οι οποίες αυξάνονται διαρκώς σε μια επιφάνεια υπερτετραπλάσια της περιοχής που καταλαμβάνει η παγκόσμια γεωργία στην ξηρά.

Όλες οι ενέργειες των αλιέων καταγράφηκαν για πρώτη φορά από ομάδα ερευνητών πανεπιστημίων (Καλιφόρνιας-Σάντα Μπάρμπαρα, Στάνφορντ και Νταλουζί-Χάλιφαξ), οργανισμών (Global Fishing Watch, National και SkyTruth) και της Google, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Κρούντσμα και δημοσίευσαν στο περιοδικό “Science”. Η καταγραφή τους έγινε σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης των δορυφορικών δεδομένων που καταγράφουν τα σήματα από το «σύστημα αυτόματου εντοπισμού» (ALS), το οποίο διαθέτουν περισσότερα αλιευτικά σκάφη.
Το σύστημα αυτό δίνει στοιχεία για την ταυτότητα του πλοίου, τη θέση του, την ταχύτητά του κ.α. κάθε λίγα δευτερόλεπτα, με στόχο να βοηθάει τα πλοία να αποφεύγουν τις συγκρούσεις.

Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν και το ποσοστό δράσεων της βιομηχανικής αλιείας. Οι ερευνητές ανέλυσαν 22 δισεκατομμύρια μηνύματα AIS περισσότερα από 70.000 αλιευτικά μεταξύ 2012-2016, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η αλιεία καλύπτει το 55% των ωκεανών και των θαλασσών.

Οι πιο σημαντικές περιοχές είναι στον βορειοανατολικό Ατλαντικό και στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, στα ανοιχτά της Νότιας Αμερικής και της Δυτικής Αφρικής, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και σε παράκτιες περιοχές της Ευρώπης. Οι αλιευτικοί στόλοι πέντε χωρών -Κίνας (έχει το μεγαλύτερο στόλο αλιευτικών στον κόσμο), Ισπανίας, Ταϊβάν, Ιαπωνίας, Ν. Κορέας- καταλαμβάνουν πάνω από το 85% των συνολικών αλιευτικών δραστηριοτήτων στους ωκεανούς.

Το 2016 τα αλιευτικά πλοία ψάρεψαν πάνω από 40 εκατομμύρια ώρες και ταξίδεψαν συνολικά πάνω από 460 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Ωστόσο, μια τελευταία διαπίστωση από τους ερευνητές αφορά τις θάλασσες που δεν καλύπτονται από τους δορυφόρους και φαίνεται να μην είναι επηρεασμένες από τις δράσεις της αλιείας. Υπάρχει όμως η υποψία ότι πραγματοποιούνται και εκεί δραστηριότητες δίχως να έχουν καταγραφεί από το σύστημα AIS. Αν εμείς όμως το υπολογίσουμε αυτό, θα αντιληφθούμε οι αλιευτικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν έως και 73%, περίπου τα τρία τέταρτα των ωκεανών. Ένα σημαντικό ποσοστό που απαιτεί προσοχή και λήψη μέτρων ώστε να μην αυξηθεί το ποσοστό και υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος