Διαφθορά για όσους μπορεί να μην γνωρίζουν είναι η κατάχρηση ανατεθειμένης εξουσίας με σκοπό το προσωπικό όφελος. Συνήθως, η κατάχρηση έγκειται στην παράνομη, συνήθως μυστική, απόκτηση ιδιωτικής περιουσίας ή αποκόμιση κάποιου άλλου ιδιωτικού οφέλους. Διεφθαρμένος μπορεί να είναι αιρετός, δημόσιος η ιδιωτικός υπάλληλος, στον οποίο έχει ανατεθεί εξουσία.

Η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία θεωρούνται ως οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια αναθεώρηση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016 που βασίζεται σε ένα συνδυασμό στοιχείων προερχόμενων από επιχειρήσεις και κυβερνητικές πηγές για τις ταξινομήσεις του.

 

Η Σομαλία διατηρεί τον τίτλο της πιο διεφθαρμένης χώρα στον κόσμο για τα τελευταία δέκα χρόνια ενώ στην κορυφή της δεκάδας με τις χώρες που έχουν τη λιγότερη διαφθορά βρίσκεται η Δανία.

Αύξηση της διαφθοράς καταγράφεται όμως στη Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016 κατετάγη στην 69η θέση έναντι της 58ης του 2015. Αυτό σημαίνει επιστροφή της χώρας στα επίπεδα του 2014.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση της «Καθημερινής» η έρευνα αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο Δημόσιο. Η έρευνα χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 (χώρες πολύ διεφθαρμένες) έως το 100 (αδιάφθορες). Ενδεικτικά, η πλέον αδιάφθορη χώρα, η Δανία, συγκέντρωσε 90 πόντους, έναντι της πλέον διεφθαρμένης Σομαλίας που συγκέντρωσε 10 πόντους.

 

Στην Ε.Ε. οι πλέον αδιάφθορες χώρες είναι οι Δανία, Φινλανδία, Σουηδία Ολλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία και Ιρλανδία. Οι πλέον διεφθαρμένες είναι οι Βουλγαρία, Ελλάδα (44 πόντοι), Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Μάλτα, Τσεχία και Κύπρος.

 

«Είναι μεγάλη η πρόκληση για τη χώρα μας να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε να βρεθούμε σε πολύ καλύτερη θέση. Περιμένουμε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επί του θέματος με συγκεκριμένες θέσεις. Επί παραδείγματι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Χωρίς να αλλάξει το άρθρο 90 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί να δεσμευθεί ότι θα λαμβάνει υπ’ όψιν την πρόταση της ολομέλειας του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου για τις θέσεις του προέδρου και των αντιπροέδρων», τόνισε ο κ. Άγγελος Συρίγος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος. Ο ίδιος εκτιμά ότι έχει επανέλθει το φαινόμενο της «μικροδιαφθοράς», δηλαδή της καταβολής μικρών ποσών σε δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση. «Τα τελευταία χρόνια έδειχνε ότι είχε μειωθεί λόγω οικονομικής κρίσης, ωστόσο μοιάζει να επανέρχεται σταδιακά», λέει ο κ. Συρίγος.

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος.