Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να φτάσουμε σε ένα απόλυτα βιώσιμο περιβάλλον χωρίς να προκαλεί προβλήματα υγείας. Δυστυχώς, για να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται να προωθηθεί η σκληρή αλήθεια και κάποια σκληρά στατιστικά για να μας αφυπνήσουν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο το ένα τέταρτο των παιδιών κάτω των πέντε ετών που πεθαίνουν παγκοσμίως, οφείλεται σε ανθυγιεινά ή μολυσμένα περιβάλλοντα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον αέρα, το νερό, το παθητικό κάπνισμα και την έλλειψη ικανοποιητικής υγιεινής στις κοινωνίες όπου μεγαλώνουν.

Διάρροια, ελονοσία και πνευμονία οι κύριες πηγές θανάτου που σκοτώνουν 1,7 εκατομμύρια παιδιά ετησίως όπως ενημερώνει ο ΠΟΥ στην έκθεση του με τίτλο «Κληρονομώντας τον κόσμο-Άτλαντας υγείας παιδιών και περιβάλλοντος». Στην ίδια έκθεση  η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν σημειώνει πως «ένα μολυσμένο περιβάλλον είναι θανατηφόρο –ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Τα όργανά τους και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι υπό εξέλιξη, ενώ το μικρότερο σώμα τους και οι μικρές αναπνευστικές δίοδοι τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα σε μολυσμένο αέρα και μολυσμένα νερά».

Το πρόβλημα ξεκινάει από την στιγμή που το παιδί βρίσκεται ακόμη στη μήτρα της μητέρας του και συνεχίζεται εφόσον το μικρό παιδί παραμένει σε ένα εξωτερικό περιβάλλον όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, το παθητικό κάπνισμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην εκτόξευση των κρουσμάτων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να υπάρξει αιτία ακόμα και για αύξηση του διά βίου κινδύνου καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και καρκίνου. Τα ίδια τραγικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και η έκθεση των παιδιών σε επικίνδυνα χημικά μέσω των τροφών τους αλλά και του αέρα, του νερού και των προϊόντων γύρω τους.

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τόσο σοβαρό βέβαια, που έχει τη δυνατότητα να βλάψει το παιδί ακόμα και πριν τη γέννηση του. Έχουν παρατηρηθεί πάνω απο 2,7 εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις ετησίως που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι οποίες μπορούν να απειλήσουν τη ζωή τους καθώς και να αυξήσει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης σωματικών και νευρολογικών προβλημάτων.

Συνδυαζόμενα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας της μητέρας, οι αναθυμιάσεις από τις πετρελαιοκίνητες μηχανές, τις δασικές πυρκαγιές και άλλες πηγές εκπέμπουν μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα που είναι δυνατό να αυξήσουν επικίνδυνα τον κίνδυνο πρόωρων γεννήσεων. Σύμφωνα με τον Κρις Μάλεϊ «η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν βλάπτει μόνο τους ανθρώπους που εισπνέουν απευθείας τον αέρα, αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και το βρέφος από την μήτρα της μητέρας του». Αν αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο γεννιούνται πρόωρα 15 εκατομμύρια βρέφη τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλος αριθμός από αυτά είναι τα 2,7 εκατομμύρια που είναι αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε πως το 1 εκατομμύριο από τις πρόωρες γέννες καταλήγουν στο θάνατο του βρέφους.

‘Οπως παραδέχεται ο Γιόχαν Κουιλενστιέρνα, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας επί του θέματος του πανεπιστημίου του Γιορκ, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την συνεργασία των χωρών και τονίζει ότι «σε μια πόλη ίσως μόνο η μισή ρύπανση προέρχεται από πηγές εντός της πόλης, η υπόλοιπη μεταφέρεται εκεί με τον αέρα από άλλες περιοχές ή και από άλλες χώρες». Τέλος, η Μαρία Νέιρα, ειδική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα δημόσιας υγείας αναφέρει ότι «η επένδυση στην αφαίρεση περιβαλλοντικών κινδύνων στην υγεία, όπως η βελτίωση της ποιότητας νερού ή η χρήση καθαρότερων καυσίμων, θα επιφέρει τεράστια οφέλη υγείας».