Το διάστημα φαίνεται πως κατάφερε να ενώσει Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, με τη συμφωνία «έκπληξη» να συνεργαστούν για ένα πρόγραμμα υπό την ηγεσία της NASA. Κοινός στόχος η κατασκευή του πρώτου σεληνιακού διαστημικού σταθμού, μέρος ενός μακροπρόθεσμου έργου για την αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον Άρη σε 20 χρόνια.

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι διερευνά ένα πρόγραμμα που ονομάζεται ‘Deep Space Gateway’, ένα έργο πολλαπλών σταδίων που θα προωθήσει περαιτέρω τη συγκεκριμένη αποστολή. Ειδικότερα, η Nasa δήλωσε ότι αυτό το έργο προβλέπει την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού που αφενός θα επικεντρώνεται στο πλήρωμα σε σεληνιακή τροχιά κι αφετέρου θα χρησιμεύσει ως «πύλη» στο βαθύ διάστημα και στην επιφάνεια της σελήνης.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία ‘Roscosmos’ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία συνεργασίας είχε υπογραφεί σε ένα αστροναυτικό συνέδριο στην Αδελαΐδα.
“Οι εταίροι σκοπεύουν να αναπτύξουν διεθνή τεχνικά πρότυπα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αργότερα, ιδίως για τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε σεληνιακή τροχιά”, δήλωσε η ρωσική υπηρεσία σε δήλωση.


Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί, λοιπόν, θα συνεργαστούν για να χτίσουν τα συστήματα που απαιτούνται για την οργάνωση επιστημονικών αποστολών σε σεληνιακή τροχιά και στην επιφάνεια του φεγγαριού. Ο Roscosmos και η Nasa έχουν ήδη συμφωνήσει για μια μονάδα σύνδεσης του μελλοντικού σταθμού. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη εμπειρία της χώρας στην ανάπτυξη μονάδων σύνδεσης, τα μελλοντικά στοιχεία του σταθμού θα δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας ρωσικά σχέδια. Ο γενικός διευθυντής, Igor Komarov, δήλωσε ότι πέντε χώρες πρόκειται να χτίσουν τους δικούς τους πυραύλους και συστήματα.

“Για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα σχετικά με την τεχνική συνεργασία, μέρος των προτύπων θα πρέπει να ενοποιηθεί προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε διάφορες χώρες να δουλέψουν στη βιοτεχνία τους και να αποβιβαστούν στο διεθνή σεληνιακό σταθμό”, ανέφερε ο κ. Komarov σε δήλωση του.


Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν επίσης την αξιοποίηση των πυραύλων Proton-M και Angara της Μόσχας για τη δημιουργία της υποδομής που είναι αναγκαία για την κατασκευή του σεληνιακού διαστημικού σταθμού, με τα κύρια έργα να ξεκινούν στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Η διερεύνηση του διαστήματος – συμπεριλαμβανομένης της κοινής εργασίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) – είναι ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους η διεθνής συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ δεν έχει αμαυρωθεί από τις εντάσεις στην Ουκρανία και τη Συρία. Το ISS αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση περίπου 28.000 χιλιομέτρων, είναι το μεγαλύτερο διαστημικό έργο στον κόσμο.

Δέσποινα Λούλου, Δημοσιογράφος