«Ήταν μια απλά απίστευτη εμπειρία για τα παιδιά, ήταν τόσο ενθουσιασμένα, είχαν τόσο όμορφη συμμετοχή και μάλιστα είδαμε ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία να κάνει σκρατς και να παίζει μουσική ενώ ένα παιδί με κοινωνική φοβία και κατάθλιψη να μιλάει σε κοινό και να χαμογελάει. Μαγικό!» λόγια του Κωνσταντίνου Τσιόρι -γνωστός και ως Dino MFU- που σε ανατριχιάζουν και μόνο στη σκέψη πόσο μάλλον να το ζεις ο ίδιος.

24 παιδιά με ειδικές ικανότητες και με μεγάλη αγάπη για την μουσική μπήκαν στη θέση του Dj θέλοντας να έχουν την ακριβής αίσθηση του πώς διασκεδάζεις σε ένα club αλλά και το πώς πραγματικά θα ήθελαν να διασκεδάσουν σε ένα club. Αν και το ονόμασαν μαθήματα djing οι ίδιοι δεν αισθάνθηκαν ούτε στιγμή πως είναι ένα κλασικό δίωρο μάθημα μουσικής και διαχείρισης μηχανημάτων. Αυτό τουλάχιστον μπορούμε να συμπεράνουμε όταν τα παιδιά δεν ήθελαν να βγουν ούτε στο καθιερωμένο τους διάλειμμα.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα “Ημέρα DJing και Μουσικής” πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, στις 20 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. “Ορίζοντες” Αθηνών σε συνεργασία με τη σχολή μουσικής παραγωγής και Djing DJ Survival και εισηγητές τους καθηγητές Dino MFU, V-Sag & Antonis Dimitriadis.
« Σήμερα θυμήθηκα για πιο λόγο παίζω μουσική, ή βασικά σήμερα θυμήθηκα ότι η μουσική μπορεί να δώσει χαρά και να θεραπεύσει αληθινά την ψυχή μας.

24 παιδάκια σήμερα με ειδικές ανάγκες του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ορίζοντες έπιασαν για πρώτη φορά ένα cdj και το ποσό χαμογέλασαν ήταν κάτι απίστευτο και συγκινητικό για μας… » έγραψε σε μία ανάρτησή του στο facebook ο Κωσταντίνος Τσιόρις.

« Η ενέργεια αυτή αλλά και όλες οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που γίνονται σε άτομα με αναπηρία ή διανοητική υστέρηση, έχουν ως στόχο την ένταξη τους στην κοινωνία », δηλώνει η κ. Ιωάννα Πατσαβού κοινωνική λειτουργός του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. « Αυτές οι εκδηλώσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές διότι κατορθώνουν, όπως στο συγκεκριμένο μάθημα,να διαχειρίζονται μηχανήματα, να έχουν την αίσθηση του πώς είναι να παίζεις μουσική στα decks αλλά και να διασκεδάζουν τους ίδιους και τους φίλους τους», προσθέτει.

Πλέον τα μαθήματα αυτά θα γίνονται κάθε 20 μέρες και στο επόμενο ραντεβού τους, τα παιδιά του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α θα έχουν την δυνατότητα να φιλοξενηθούν στον επαγγελματικό χώρο και το στούντιο της σχολής Dj Survival.

Μου εκμυστηρεύτηκε ο Dino όμως κάτι: « Ήταν κάτι μαγικό, καθάρισε η ψυχή μου, η αγάπη και η ενέργεια που μου έδωσαν αυτά τα παιδιά ήταν τεράστια. Αν μπορώ να το πω, τώρα πλέον επαγγελματικά μετά από 12 χρόνια νιώθω τόσο ολοκληρωμένος που μπόρεσα μέσα από την δουλειά μου να κάνω ένα τόσο σημαντικό έργο για άτομα που έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ειδικές ανάγκες αλλά ειδικές ικανότητες και είναι αληθινοί ήρωες της ζωής» .

Όλοι μπορούμε και έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα ή να ξεδιπλώσουμε ένα κρυφό μας ταλέντο, πόσο μάλλον όταν αυτό συσχετίζεται με την μουσική η οποία μπορεί να συνδυάσει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία. Ανεξαιρέτως ηλικίας, καταγωγής, διάθεσης ή έχοντας δυσκολίες στην ακοή, την όραση, την κίνηση, την σκέψη ή στο να ανταποκρινόμαστε σε ερεθίσματα πάντα θα προτιμάμε την μουσικοθεραπεία. Μια θεραπεία ανεκτίμητης αξίας.

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος