Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία σχετικά με το μέλλον του πολιτισμού και τη συνακόλουθη διαχείριση των επιμέρους θεμάτων του συγκεκριμένου τομέα παρουσιάστηκε στις 22 με 24 Σεπτεμβρίου, στην Ελευσίνα. Η συγκεκριμένη πόλη φιλοξένησε το τέταρτο διεθνές συνέδριο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς “HerMa Conference” με την Ιταλία ως τιμώμενη χώρα.

Το εγχείρημα διοργανώθηκε από τον ΗΜΟ(Heritage Management Organization), με τη συνεργασία του ΟΠΑ, του Πανεπιστημίου του Kent, του οργανισμού Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Φεστιβάλ Αισχύλεια και του Δήμου Ελευσίνας. Το συνέδριο περιελάμβανε 30 εισηγητές, πέντε θεματικές συζητήσεις καθώς και εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις από πανεπιστημιακούς εξειδικευμένους στα θέματα πολιτισμού. Η συζήτηση έφερε στο προσκήνιο ζητήματα που άπτονται την πολιτιστική κληρονομιά υπό το πρίσμα της θεματικής: Μνημεία σε ερείπια-Ερείπια ως μνημεία. Το συγκεκριμένο θέμα διερευνάται μέσω θεωρητικών προσεγγίσεων, ανάλυση του νομικού πλαισίου της προστασίας πολιτιστικών αγαθών και σκιαγράφηση του αρχαιολογικού-πολιτιστικού πεδίου σε συνάρτηση με τις τοπικές κοινότητες και τις τεχνολογικές εξελίξεις, στο κατώφλι του 21ο αιώνα.

Πιο διεξοδικά, στόχος του συνεδρίου ήταν η δικτύωση των οργανισμών και των πολιτιστικών ιδρυμάτων με τον επιχειρηματικό κόσμο με σκοπό τη δημιουργία και προώθηση μελλοντικών έργων που θα εμπλουτίσουν το σύγχρονο πολιτισμικό τοπίο. Επίσης υπογραμμίστηκε η θεσμική σημασία που έχουν οι τοπικές κοινότητες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η ανάλυση του οράματός τους για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Η δράση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου συζήτησης που θα υπογραμμίζει το κεντροβαρή ρόλο των κοινωνιών και θα διερευνά τις πεποιθήσεις τους για τον πολιτισμό γενικότερα.

Ως συμπλήρωμα, πραγματοποιήθηκε μελέτη του έργου του μεγάλου τραγωδού Αισχύλου, με κεντρικούς άξονες τη λειτουργία της δραματουργίας είτε με μνημειακό χαρακτήρα είτε ως ένα ζωντανό έργο που επεξεργάζεται ιδέες. Επίσης το φεστιβάλ οργάνωσε έκθεση φωτογραφίας με σκοπό ένα ταξίδι στην ιστορία των σύγχρονων ερειπίων της καθημερινής ζωής ως τη μεταμόρφωση τους σε πολιτιστικά τοπία. Το συνέδριο έκλεισε με πολιτιστικούς περιπάτους στην πόλη της Ελευσίνας.

Το συνέδριο κατάφερε να φέρει κοντά τους συμμετέχοντες με άλλους φορείς πολιτισμού και να συμβάλλει στη δημιουργία της ταυτότητας της τοπικής κοινότητας. Αποτελεί ένα ενεργό παράδειγμα προς την επιτυχημένη αξιοποίηση χώρων με πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα και τη μετατροπής τους σε πυρήνες σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης, δημιουργίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συμμετοχής.

Λευτέρης Γκιουλέκας, Δημοσιογράφος