Στην IFA 2018, η οποία διεξήχθη στο City Cube του Βερολίνου Berlin από 31.08.2018 – 05.09.2018, οι ηλεκτρονικοί κατασκευαστές δεσμεύτηκαν στην χρησιμοποίηση ολοένα και περισσότερο της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι ανερχόμενη την επόμενη δεκαετία, όπως φάνηκε τελικά. Οι ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσαν το νούμερο ένα θέμα συζήτησης μεταξύ των ειδικών.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ομίλου Samsung, δημιουργήθηκε ένα πολλά προσδοκώμενο λογισμικό για κινητά τηλέφωνα και οικιακές συσκευές, το οποίο θα συνδέεται με συνδεδεμένα ακουστικά Home Galaxy, θα είναι εξοπλισμένο να απαντά σε εντολές, θα στέλνει φωνητικά μηνύματα στο βοηθητικό Bixby σε συνδυασμό με το Google’s Assistant, το Amazon’s Alexa και το Apple’s Siri. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη κυκλοφορήσει από την Samsung το Galaxy Note 9. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι θα κυκλοφορήσουν στα μέσα τις χρονιάς οι τηλεοράσεις 8K TVs, ενώ η Sony θα βγάλει σε κυκλοφορία μια καινούργια ναυαρχίδα. Επίσης, η LG έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα βγάλει δυο παραλλαγές του G7.

Επιπλέον, πέρα από την συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, τεχνολογική επανάσταση θα αποτελέσει και η δημιουργία συσκευών των νοικοκυριών, οι οποίες θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, από τις εταιρίες γίνεται προσπάθεια συγκρότησης ενός «οικοσυστήματος» στο πλαίσιο της δημιουργίας του «έξυπνου σπιτιού», βελτιώνοντας την λειτουργικότητα και την καθημερινότητα των καταναλωτών. Για παράδειγμα, η «διαλειτουργικότητα» θα εφαρμόζεται ως ακολούθως: το ψυγείο θα μπορεί να δίνει εντολές στο πλυντήριο, το οποίο μιλά στο τηλέφωνο, το οποίο θα μιλά στην τηλεόραση και ούτω καθεξής.
Επιπρόσθετα, ο φωνητικός βοηθός , ο οποίος θα βρίσκεται εγκατεστημένος σε όλες τις σύγχρονες συσκευές, θα απευθύνει εντολές στα ψυγεία, στα πλυντήρια, στους στεγνωτήρες, στα ηχεία, στις τηλεοράσεις, στους καθρέφτες, στα κουδούνια της πόρτας, στις κάμερες ασφαλείας, στους προβολείς αλλά και σε ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Μάλιστα η εταιρία «Gartner» προβλέπει ότι μέχρι το έτος 2020 σε ένα ποσοστό 75%, τα αμερικανικά νοικοκυριά θα χρησιμοποιούν έναν φωνητικό βοηθό, ενώ ταυτόχρονα, παρόμοια τεχνολογία προσδοκάται να φτάσει μέχρι και τις οικιακές συσκευές. (ψυγεία, λαμπτήρες, γιγάντιες τηλεοράσεις με ειδικά διαμορφωμένο φωτισμό και εξοπλισμό γυμναστικής).

Μνεία όμως πρέπει να γίνει και στα ρομπότ- αφεντικά. Η εταιρία Sony έχει ήδη θέσει σε κυκλοφορία την πιο πρόσφατη εκδοχή από το «Aibo Robot dog». Βέβαια ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών ήταν έντονος στην φετινή έκθεση, καθώς κυκλοφόρησαν ομάδες από ρομπότ που ήταν εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη και μπορούσαν να σκουπίζουν το πάτωμα, να παίζουν παιχνίδια και να προσκολλώνται στους ανθρώπους. Μάλιστα η εταιρία LG κυκλοφόρησε ένα ρομπότ που μπορεί να «φορεθεί» και προορίζεται να προσφέρει βοήθεια στη κινητικότητα, πράγμα που φαίνεται σαν να βγαίνει από κινηματογραφική ταινία. Είναι το λεγόμενο «CLOi SuitBot», που αποτελεί έναν επαναφορτιζόμενο έξω-σκελετό που αυξάνει την μυϊκή δύναμη των ποδιών του χρήστη και μπορεί να συνδεθεί με τα υπόλοιπα ρομπότ της εταιρίας για την εκτέλεση πολύπλοκων καθηκόντων.

Επιπρόσθετα, ως προς την εξέλιξη στους υπολογιστές δεν προβλέπονται ιδιαίτερες αλλαγές, παρά μόνο σταδιακά αυξανόμενες αναβαθμίσεις. Οι εταιρίες Dell, Asus, Lenovo και Acer έχουν ήδη προβεί στις ανωτέρω αλλαγές στα τεχνολογικά τους συστήματα. Επίσης, μπορεί να αναφερθεί ότι στα φετινά trends συγκαταλέγονται τα premium Chromebooks, τα Qualcomm-powered 2-in-1s και τα laptops τα οποία είναι εκ νέου διαμορφωμένα με τους πιο πρόσφατους επεξεργαστές της εταιρίας Intel.

Εν κατακλείδι, όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι πολλά υποσχόμενα στην αυγή της επόμενης δεκαετίας και αποσκοπούν στην διευκόλυνση του καθημερινού τρόπου ζωής των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, για κάποιους ενέχουν κι έναν βαθμό επικινδυνότητας, επειδή πιστεύεται ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες πράξεις, πράγμα που μπορεί να επιφέρει συνέπειες και στις διανθρώπινες σχέσεις.

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος – Δικηγόρος