Η Silicon Valley κείται στο νότιο τμήμα της Bay Area του San Francisco και αποτελεί την παγκόσμια τεχνολογική πρωτεύουσα των ομίλων της Apple, της HP, της Intel, της Oracle, της Cisco καθώς και άλλων εταιριών. Έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος με βουνά και θάλασσα και έχει περίπου 3 εκατομμύρια πληθυσμό. Επίσημη γλώσσα της είναι η αγγλική, ενώ οι κάτοικοι μιλούν και ισπανικά, βιετναμέζικα, Tagalog- που είναι γλώσσα των Φιλιππίνων- βιετναμέζικα, γαλλικά και γερμανικά. Επίσης, είναι γνωστή και ως «Κοιλάδα του Θανάτου» καθώς πριν από την έλευση του διαδικτύου, πολλοί άνθρωποι φοβόντουσαν ότι οι υπολογιστές θα καταλάβουν τις θέσεις εργασίας τους.

Μολονότι φαινομενικά αποτελεί μια ασταμάτητη οικονομική μηχανή, εν τέλει έχει αρχίσει να παρακμάζει, πράγμα που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τεχνολογικές εταιρίες στο San Francisco και στο San Mateo που έχουν την έδρα τους εκεί, δεν είδαν τα κέρδη τους να ανεβαίνουν, αλλά αντιθέτως προέβησαν στην απόλυση 700 εργαζομένων μεταξύ του διαστήματος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2017. Ακόμη, η στελέχωση του δυναμικού στον τομέα του τεχνολογικού εξοπλισμού έχει υποστεί μείωση στον αριθμό 3.200 θέσεων εργασίας στο ίδιο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με την κατακόρυφη αύξηση που είχε τον Αύγουστο του 2016 σύμφωνα με τον διευθυντή οικονομικών στο San Francisco, Ted Ergan.

Η κατάσταση αυτή απεικονίζει μια συνολική παρακμή στην περιοχή, με τις εταιρίες να αλλάζουν έδρα εγκατάστασης. Ακόμη, η αρνητική αυτή εικόνα ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι λεωφόροι και οι γέφυρες είναι μονίμως γεμάτες από οχήματα με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η δε ανεργία στο San Francisco εμφάνισε μια αύξηση ύψους 3%. Έτσι λοιπόν, παρόλο που πριν από 8 χρόνια η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είχε ανοδική πορεία σε σύγκριση με την υπόλοιπη Bay Area, το καθεστώς αυτό αρχίζει να αλλάζει και δη να αντιστρέφεται τα τελευταία 3 έτη. Ακόμη, τα κατασκευαστικά έργα αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς σε ποσοστό 7%, ενώ οι οικονομικές υπηρεσίες και η εκπαίδευση αναπτύσσονται σε ποσοστά 3% και 4%, αντίστοιχα.

Ακόμη σύμφωνα με το επίσημο Παράρτημα της Silicon Valley για το έτος 2017 σημειώνεται ότι η ανισότητα στη περιοχή είναι στα ίδιο χαμηλό επίπεδο σε σχέση με το παρελθόν, με κάποιες εθνικές ομάδες να υφίστανται κοινωνικές αδικίες. Οι λευκοί, οι κάτοικοι από την Ασία και όσοι ανήκουν στην μαύρη φυλή έχουν δει μικρή αύξηση στα εισοδήματά τους, ενώ οι Ισπανοί και οι Λατίνοι υφίστανται δυσανάλογες περικοπές στα εισοδήματα και μειώσεις στις κοινωνικές παροχές τους.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι ένας στους 12 κατοίκους ζει κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας και 1 στα 11 παιδιά βιώνει το φάσμα της φτώχειας. Και ενώ το καθαρό εισόδημα συνεχίζει να αυξάνεται, ο μέσος μισθός στις δημόσιες θέσεις έχει υποστεί μια μείωση ύψους 8% από το 2010, για την επίτευξη της προσαρμογής στα δεδομένα του πληθωρισμού. Σημειώνεται δε ότι το 29% των νοικοκυριών στη Silicon Valley δεν έχουν αρκετά χρήματα για να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες και επομένως, χρειάζονται την δημόσια ή ιδιωτική-ανεπίσημη- αρωγή, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο ποσοστό άνω του 59% για τους Ισπανούς και Λατίνους κατοίκους.

Επομένως, είναι δύσκολη η απόφαση της μετοίκησης εκεί καθώς το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλό και ως προς την απόκτηση των βασικών υλικών αγαθών (π.χ. τρόφιμα, ποτά, ρουχισμός). Τέλος, όχι μόνο η εκμίσθωση αλλά έτι περισσότερο, η απόκτηση κατοικίας δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι ήδη κατέχοντες ακίνητη περιουσία που λειτουργεί ως κατοικία, υποχρεώνονται να πληρώσουν τον υψηλό φόρο ακίνητης περιουσίας που κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας. Οι προσδοκώντας να αποκτήσουν κύρια κατοικία υποχρεούνται να πληρώσουν τον λεγόμενο «real estate transfer tax» που είναι προπαρασκευαστικός φόρος και ιδιαίτερα υψηλός.

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος – Δικηγόρος