Έπειτα από περίπου τρία χρόνια ,αφότου έπαυσε να προβάλλεται στη τηλεόραση η πετυχημένη σειρά «Downton Abbey», αποφασίστηκε από τους υπευθύνους η επιστροφή της κινηματογραφικά. Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον ανάμεσα στους δημοσιογραφικούς κύκλους αλλά και στους ένθερμους υποστηρικτές του show. Ήδη γίνονται έντονες συζητήσεις σχετικά με τους χαρακτήρες που θα πλαισιώνουν το cast της ταινίας. Το show αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ένα αριστούργημα το οποίο πραγματεύεται την ζωή μιας ευγενούς βρετανικής οικογένειας και τον υπηρετών της γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα (1912-1925) στο φανταστικό Yorkshire Estate του Downton Abbey και προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το 2010-2016, επί έξι συναπτά έτη.

Η δημιουργός του show Julian Fellowes αναλαμβάνει την συγγραφή και την διεύθυνση παραγωγής του έργου μαζί με τους Gareth Neame, Liz Trubridge και Nigel Marchant. Τα ηνία της παραγωγής της ταινίας τα έχει ο Brian Percival που ήταν και ο σκηνοθέτης της αρχικής πλοκής του show. Όταν ανακοινώθηκε επίσημα η προβολή της ταινίας, ο Neame δήλωσε δημοσίως ότι: « Όταν η τηλεοπτική σειρά έφθανε στο τέλος της, όνειρό μας ήτανε να δημιουργήσουμε μια ταινία για τους θαυμαστές της σειράς παγκοσμίως και τώρα, έχοντας την σύμφωνη γνώμη πολλών διάσημων ηθοποιών, είμαστε κοντά στη παραγωγή της ταινίας. Ο τρόπος γραφής της Julian γοητεύει, συναρπάζει και διασκεδάζει το κοινό, ενώ εναποθέτοντας την σκηνοθεσία στα χέρια του Brian Percival στοχεύουμε στο γεγονός ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες των θεατών ως προς την μεταφορά του show στον κινηματογράφο».

Εικάζεται ότι από τα ονόματα του παλιού cast θα συμμετάσχουν στη ταινία συγκαταλέγονται οι: Michelle Dockery ως Lady Mary Crawley, Laura Carmichael ως Lady Edith Crawley, Joanne Froggatt ως Anna Bates, Hugh Bonneville ως Robert Crawley και Elizabeth McGovern ως Cora Crawley. Ακόμη, αν και αρχικά οι ιθύνοντες σκέφτονταν να μην συμπεριλάβουν στη ταινία την Dame Maggie Smith, θα της δώσουν τον ρόλο της Violet Crawley. Ωστόσο, η Lily James επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιστρέψει ως Lady Rose MacClare δηλώνοντας δημόσια ότι δεν θα συμμετέχει στη ταινία γιατί δεν είναι αρκετά ενθουσιασμένη με την ιδέα αυτήν, προτιμώντας να απέχει ηθελημένα, χωρίς να επικαλείται το φορτωμένο επαγγελματικό της πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, η ίδια δήλωσε ότι «Ο χαρακτήρας της Rose που ενσάρκωνα, έφυγε στη Νέα Υόρκη και θα ήταν υπερβολικό να την φέρουν πίσω. Θα επιθυμούσα να γυρίσω πίσω για μια σκηνή, αλλά για την ταινία η επιστροφή μου δεν μπορεί να είναι σαν Χριστουγεννιάτικη ειδική περίσταση. Απαιτείται ροή της πλοκής και γι’ αυτό δεν υπάρχει χώρος για την Rose».

Ως προς την επίσημη κυκλοφορία της ταινίας δεν έχει οριστεί ακόμη ακριβής ημερομηνία. Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν στο τέλος αυτού του καλοκαιριού, συνεπώς δεν θα είναι έτοιμη ως το τέλος της χρονιάς. Λέγεται ότι μάλλον θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019. Σημειώνεται όμως ότι ούτε και ο τίτλος της ταινίας έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Η δημιουργός του show Julian Fellowes δήλωσε στον ξένο τύπο ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του εγχειρήματος θα ήταν η συγκέντρωση όλων των ηθοποιών που έχουν αποχωρήσει και έχουν εγκατασταθεί σε όλες τα μήκη και πλάτη του κόσμου, στο Hollywood, στο Broadway, συμμετέχοντας σε έργα, σειρές και ούτως καθ’ εξής. Παρά την πρόκληση, τα μέλη του cast έχουν εκφράσει ανοιχτά την γνώμη τους, ελπίζοντας ότι ο καθένας θα συμμετέχει στη ταινία.

Τέλος, κατά την διάρκεια διεξαγωγής της η σειρά κατάφερε να αποσπάσει 3 Χρυσές Σφαίρες, 15 βραβεία Emmys και 69 υποψηφιότητες Emmy καθώς και ένα ειδικό βραβείο των British Academy Film Awards (BAFTA).

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος