Η Samsung Electronics παρουσίασε στον εκθεσιακό της χώρο στο Level 2 στην IFA 2018 η οποία διεξήχθη στο City Cube του Βερολίνου Berlin, από 31.08.2018 – 05.09.2018, τις νέες και ιδιαίτερες καινοτόμες τεχνολογίες της που στοχεύουν στην διαμόρφωση ενός πιο λειτουργικού σπιτιού. Σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων, η παγκοσμίου φήμης και εμβέλειας εταιρία έχει ως όραμα την διαμόρφωση του μελλοντικού «δικτυωμένου» τρόπου ζωής με την χρήση τεχνολογιών υψηλού επιπέδου που αφορούν την Έρευνα και Ανάπτυξη, το 5G καθώς και την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδικότερα, η εταιρία επένδυσε υπέρογκα χρηματικά κονδύλια και μάλιστα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση και την συνεχή εγκατάσταση του λογισμικού στα νέα τεχνολογικά της προϊόντα. Ακόμη, η ανερχόμενη χρήση και μελλοντική διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία παράγεται σε διάφορα μεγάλα ερευνητικά κέντρα της εταιρίας παγκοσμίως, θα χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από την εταιρία, φιλοδοξώντας ότι ως το έτος 2020 θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εταιρίας.

Στην έκθεση του Βερολίνου η εταιρία επικεντρώθηκε στην προώθηση των προϊόντων της στις οικιακές συσκευές, στο gaming και στην τηλεόραση. Αξίζει εδώ να αναφερθεί η δήλωση του HS Kim, προέδρου και CEO του τμήματος Consumer Electronics στη Samsung Electronics κατά την διεξαγωγή της συνέντευξης Τύπου, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η Samsung βρίσκεται στη μοναδική θέση να προσφέρει στους καταναλωτές μία πλήρη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, της τεχνητής νοημοσύνης και του «Internet of Things», που βασίζονται στο ευρύ χαρτοφυλάκιο των τηλεοράσεων, οθονών, προϊόντων ήχου, οικιακών συσκευών και φυσικά κινητών τηλεφώνων».

Σπουδαίο επίτευγμα αποτελεί η τηλεόραση Q900R QLED 8K, που θεωρείται από την εταιρία το πιο σύγχρονο επίτευγμα στην ποιότητα της εικόνας. Παρότι δεν υπάρχει ακόμη περιεχόμενο σε 8Κ, η τεράστια τηλεόραση (65”, 75”, 82” και 85’’) περιλαμβάνει τεχνολογία «AI Upscaling» που βελτιώνει τόσο την ποιότητα της εικόνας και τον ήχο του τηλεοπτικού σήματος όσο και την ποιότητα ταινιών ή περιεχομένου σε DVD και BD -ανεξάρτητα από την αρχική ποιότητα ή μορφή πηγής – σε εξαιρετική ποιότητα 8K.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της εξέλιξης στον τεχνολογικό τομέα, η εταιρία ηγήθηκε της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την καθιέρωση βιομηχανικών προτύπων για 5G. Μέσα στη χρονιά, η εταιρία προσδοκά να παρουσιάσει στην Αμερική την πρώτη παγκοσμίως 5G gigabit οικιακή ευρυζωνική υπηρεσία.

Αξιοσημείωτη είναι και η οθόνη τελευταίας τεχνολογίας «Micro LED», που είναι σχεδιασμένη για επαγγελματικούς χώρους και περιβάλλοντα θέασης εκτός σπιτιού και φέρει την ονομασία «The Wall». Είναι πλήρως εξοπλισμένη με αυτόφωτη τεχνολογία προβολής και αρθρωτό σχεδιασμό, ενώ μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε να προσφέρει στους χρήστες την ελευθερία να αποφασίζουν τον τρόπο, με τον οποίο θα την ενσωματώνουν στο χώρο τους.

Επίσης, παρουσιάστηκε μια τηλεόραση-έργου τέχνης, ενός νέου μοντέλου, 49 ιντσών, της σειράς «The Frame». Προσφέρει στους χρήστες εύκολη πρόσβαση σε έργα τέχνης που είναι οργανωμένα με ειδικό τρόπο, ώστε να προβάλλονται στην οθόνη, χωρίς να είναι αναγκαία η αναζήτηση μέσα από χιλιάδες επιλογές. Επιπρόσθετα, ως προς την ποιότητα του ήχου, παρουσιάστηκαν τα προηγμένα soundbars HW-N950 and HW-N850 από τη Samsung και την Harman Kardon. Τα δύο ηχεία υποστηρίζουν Dolby Atmos και DTS:X για τη δημιουργία ενός αξιοθαύμαστου αποτελέσματος.

Τέλος, ως προς τις οικιακές συσκευές αναφέρονται το ψυγείο «Family Hub» το οποίο λειτουργεί ως προσωπικός βοηθός καθώς με την μεγάλη οθόνη αφής του μπορεί να ελέγξει όλες τις συνδεδεμένες συσκευές, διαθέτοντας κάμερες και λογισμικό που μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στον σχεδιασμό του ημερησίου προγράμματος διατροφής των οικογενειών. Επιπλέον, αναφέρεται και το πλυντήριο «QuickDrive» το οποίο εξοικονομεί χρόνο στο πλύσιμο των ρούχων και δη με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος – Δικηγόρος