Η τεχνολογία κάνει θαύματα και προσαρμόζεται συνεχώς στη γρήγορη καθημερινότητα και στις ανάγκες των ανθρώπων. Στην εποχή μας οι καινοτόμες ιδέες μπορούν και γίνονται πλέον πραγματικότητα. Απόδειξη αυτού, τα ιπτάμενα ταξί που πρόκειται προσεχώς να μπουν σε εφαρμογή στο Ντουμπάι.

“Στο μέλλον θα υπάρχουν μέχρι κι αμάξια που πετάνε” λέγανε.Η γερμανική εταιρία Volocopter έκανε αυτά τα λόγια πράξη δημιουργώντας ένα ιπτάμενο ταξί, το οποίο εμφανισιακά μοιάζει με μια διθέσια καμπίνα ελικοπτέρου με 18 έλικες. Αρχικά, το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ, βρήκε μπροστά του διάφορα προβλήματα με τη μπαταρία, τους έλικες και τα αλεξίπτωτα-σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά-. Αντιμετώπισε όμως επιτυχώς κάθε πρόκληση κι έτσι έφτασε στην πρώτη δοκιμή με μη επανδρωμένο όχημα. Η δοκιμή ήταν μια διαδρομή με διάρκεια 5 λεπτών αλλά στις κανονικές διαδρομές τα ιπτάμενα ταξί στο Ντουμπάι θα μπορούν, σε πρώτη φάση, να κάνουν διαδρομή έως και 30 λεπτών.

Συνολικά περίπου 10 εταιρείες, όλες με έδρα στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, συμμετείχαν στις προτάσεις για να αναλάβουν το μέλλον των ιπτάμενων αστικών συγκοινωνιών , στο Ντουμπάι και τα Αραβικά Εμιράτα. Μεταξύ αυτών είναι ο αεροδιαστημικός κολοσσός Airbus, που στοχεύει στην τοποθέτηση ενός αυτοκινούμενου ταξί στον αέρα μέχρι το 2020, η Kitty Hawk, εταιρία που υποστηρίζεται από τον συνιδρυτή της Google, Larry Page, και η Uber που συνεργάζεται με εταίρους για τη δική της στρατηγική στα ταξί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ιπτάμενο ταξί είναι ικανό να πετάει με βάση τα ίχνη GPS ενώ αυτή τη στιγμή οι προγραμματιστές του ασχολούνται με τα άγνωστα εμπόδια που μπορούν να βρεθούν στην πορεία κάποιας πτήσης του και πώς θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει την εκάστοτε χρονική στιγμή.

Αναμφίβολα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δουλεύουν σε πολλούς τομείς το όραμα τους να μετατραπούν σε high-tech κράτος και πλέον δικαίως θεωρείται πως γεφυρώνουν τη ζωή στο παρόν και στο μέλλον.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος