Με ταινία θα παρομοίαζε κανείς τη ζωή της Φράνσις Άρνολντ, της χημικού που βραβεύτηκε με το Νόμπελ χημείας το 2018. Μαζί με τους Τζορτζ Σμιθ και Γκρέγκορι Ουίντερ τιμήθηκαν για τις έρευνές τους, με τη χρήση της κατευθυνόμενης εξέλιξης για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές και φαρμακευτικές ουσίες.

Το βραβείο απονέμεται κατά το ήμισυ στην Αμερικανίδα επιστήμονα και κατά το έτερο ήμισυ στον συμπατριώτη της Τζορτζ Π. Σμιθ καθώς και στον Βρετανό Γκρέγκορι Π. Ουίντερ. Η χρήση ενζύμων, που αναπτύχθηκε από την Άρνολντ, περιλαμβάνει την πιο φιλική προς το περιβάλλον παρασκευή χημικών ουσιών, όπως φαρμάκων, και την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για πιο πράσινες μεταφορές.

Εκτός όμως από την τιμή αυτή, η Φρανσίς Άρνολντ φαίνεται να δέχτηκε και μία υπό-τίμηση. Ο Ιταλός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Πίζας, Αλεσάντρο Στρούμια, δημοσίως παρεκτράπηκε,υποστηρίζοντας σεξιστικές ιδέες, πως οι γυναίκες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις χάρη στη συζήτηση περί ισότητας των δύο φύλων.

Το CERN έσπευσε να αναστείλει με άμεση ισχύ κάθε δραστηριότητα του Α.Στρούμια στους κόλπους του εν αναμονή της έρευνας σχετικά με τις δηλώσεις του. Από την πλευρά του το πανεπιστήμιο της Πίζας εξετάζει την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων εις βάρος του. Επιπλέον, περισσότεροι από 1.600 επιστήμονες έχουν ήδη υπογράψει καταγγελία για τις απαράδεκτες δηλώσεις του, οι οποίες αναφέρονταν ιδίως στον τομέα της Φυσικής επιστήμης.

Παρ’ όλα αυτά ο θρασύς καθώς φαίνεται Αλεσάντρο Στρούμια,δεν μετανοεί για τις δηλώσεις του, αλλά αντίθετα τις υποστηρίζει επίμονα,δηλώνοντας αυτή τη φορά: «υπογράφοντες/ουσες προέρχονται κυρίως από τις χώρες εκείνες που επικρατεί το πολιτικά ορθό, το οποίο και χαρακτήρισα ως πρόβλημα…».

Η ανάρμοστη συμπεριφορά του εν λόγο κυρίου, έναντι της Φρανσίς Άρνολντ δεν είναι το μόνο δυσάρεστο στη πορεία του βίου της αξιοθαύμαστης χημικού.Η προσωπική της ζωή σημαδεύτηκε από μια σειρά γεμάτη τραγωδίες.

Ο πρώτος της σύζυγος, James E. Bailey, με τον οποίον απέκτησε έναν γιο πέθανε από καρκίνο το 2001. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον αστροφυσικό, Άντριου Ε. Λαντζ, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους.

Το 2005 στο διάστημα αυτό, η Άρνολντ,έδωσε μάχη με την αρρώστια του καρκίνου του μαστού και νοσηλεύτηκε για 18 ολόκληρους μήνες. Ο δεύτερος σύζυγός της αυτοκτόνησε το 2010 και το τραγικό φινάλε δίνει ο θάνατος  του ενός από τους γιους που απέκτησε με τον δεύτερο άνδρα της, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2016.  

«Πριν από 25 χρόνια θεωρείτο τρέλα. Οι επιστήμονες δεν το έκαναν. Οι κύριοι δεν το έκαναν. Αλλά μια που είμαι μηχανικός και δεν είμαι κύριος, δεν είχα κανένα πρόβλημα με αυτό». Αυτά ήταν τα λόγια μιας καταξιωμένης αγωνίστριας, της Φράνσις Άρνολντ, της πέμπτης γυναίκας που τιμάται με Νόμπελ Χημείας, το 2004 όταν προστέθηκε στο National Inventors Hall of Fame των ΗΠΑ.

Κλεοπάτρα Καρδολάμα, Δημοσιογράφος