Το Μπράσοβ βρίσκεται στην Ρουμανία στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, σχεδόν στο κέντρο της χώρας. Αποτελεί την 8η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και έχει πλυθησμό 227.961 κατοίκους.

Η παλιά του πόλη χωρίζεται σε τρεις γειτονιές, τη γερμανική, την ουγγρική και τη ρουμάνικη, η καθεμιά με τα δικά της χαρακτηριστικά και ομορφιές.

h-poli-tou-komi-drakouli-1

Το πιο γνωστό του αξιοθέατο είναι το κάστρο του Κόμη Δράκουλα, γνωστό και ως “Κάστρο Μπραν”,βρίσκεται στην πόλη Μπρασόφ και η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1377 και ολοκληρώθηκε το 1388, έγινε γνωστό παγκοσμίως μέσα από την ιστορία τρόμου που έγραψε ο Μπραμ Στόκερ.

Στο κάστρο φέρεται να έμεινε κατά διαστήματα, το 15ο αιώνα, ο πρίγκιπας Βλαντ, γνωστός και ως Κόμης Δράκουλας, αν και πηγές αναφέρουν ότι δε του άνηκε ποτέ.

Το κτήριο διαθέτει 57 δωμάτια αλλά και ορισμένα μπουντρούμια, σε μία έκταση 90 στρεμμάτων.Περίπου 560 χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το κάστρο.

h-poli-tou-komi-drakouli-2

Στην Πλατεία Συμβουλίου του Μπρασόβ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,πλημμυρίζει από κόσμο λόγω των γραφικών καφέ και εστιατορίων που λειτουργούν εδώ. Στον ίδιο χώρο διεξάγεται κάθε χρόνο το διεθνές φεστιβάλ ποπ μουσικής Golden Stag, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1968. Η καρδιά της παλιάς μεσαιωνικής πόλης χτυπά στην κεντρική πλατεία (Council Square), η οποία λειτουργούσε από το 1364 ως υπαίθρια εμπορική αγορά.

h-poli-tou-komi-drakouli-3

Ένα άλλο αξιοθέατο για τους λάτρεις του σκι είναι η Ποϊάνα Μπρασόβ, ένα πολύ δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο και απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη ρουμανική πόλη. Διατηρεί μέχρι σήμερα το παραδοσιακό χρώμα τρανσιλβανικού χωριού. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου είναι σύγχρονες και υψηλού επιπέδου. Οι μετακινήσεις στο χωριό γίνονται με άμαξες που τις σέρνουν άλογα και λειτουργεί σχολή ιππασίας για μικρούς και μεγάλους. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 10 πίστες διαφορετικού βαθμού δυσκολίας που εκτείνονται σε μήκος 20 χιλιομέτρων. Υπάρχει επίσης φυσικό και τεχνητό παγοδρόμιο για πατινάζ, αλλά και κέντρο τοξοβολίας.

Η πύλη της Αικατερίνης είναι ακόμα ένα μέρος που μπορεί να επισκέφθει κανείς. Χτίστηκε το 1559 για αμυντικούς σκοπούς στην θέση μιας παλιάς πύλης που καταστράφηκε από πλύμμηρα.Έχει πάρει το όνομα της από τον ομόνυμο μονάστηρι και θεωρείται ότι είναι η μονάδικη Μεσαιωνική πύλη που έχει μείνει ανέπαφη στο πέρασμα των αιώνων.Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

h-poli-tou-komi-drakouli-4

Η Μαύρη Εκκλησία είναι ένα ακόμη αξιοθέατο, χτίστηκε από Γερμανούς. Είναι ένας καθολικό ναός σε γότθικο στιλ χτισμένη το 1477.Η ονομασία οφείλεται στο σκούρο χρώμα των τοίχων, αποτέλεσμα μιας πυρκαγιάς του 1689. Είναι 89 μέτρα μήκος και 38 μέτρα πλάτος. Μετρά 65 μέτρα από το επίπεδο του δαπέδου . Η Μαύρη Εκκλησία έχει μια καμπάνα έξι τόνων, το μεγαλύτερο στη Ρουμανία κι ένα εντυπωσιακό όργανο που χτίστηκε το 1839.

Υπάρχουν πολλά να δει κανείς σε μια τέτοια πόλη που είναι συνδυασμός του Μεσαιώνα και των Βαλκανίων. Διαφορετικοί πολιτισμοί ντύμενοι στα χρώματα της σύχρονης Ευρώπης πια.

Από τον Τομέα Περιηγήσεων:

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος