Η πορεία της Κροατίας στο Μουντιάλ έκανε πολλούς Κροάτες να θέλουν να την παρακολουθήσουν και από κοντά στα γήπεδα της Ρωσίας. Για αυτό και ο Κροάτης Ντουμπράβκο Φλέγκαρ αποφάσισε κάνει αυτό το ταξίδι για να υποστηρίξει την ομάδα, όμως τα αρχικά πλάνα δεν πήγαν όπως τα περίμενε.

Όταν έφτασε στην Κριμαία μαζί με τρεις ακόμα φίλους του, κάνοντας το ταξίδι σε ένα τροχόσπιτο αναγκάστηκαν να επιστρέψει πίσω. Ο λόγος ήταν πως τους έλειπε η άδεια για να μπορέσουν να εισέλθουν στη Κριμαία και από το Κίεβο και από τη Μόσχα, καθώς η χερσόνησος από το 2014 ανήκει στη Ρώσικη Ομοσπονδία. Βέβαια αυτό ήταν κάτι που δεν γνώριζαν οι τέσσερις ταξιδιώτες.

Πριν φτάσουν εκεί είχαν κάνει ένα ταξίδι τριών ημερών περνώντας την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και άλλες περιοχές φτάνοντας τελικά στην Ουκρανία. Η αναγκαστική επιστροφή είχε ως επακόλουθο να χάσουν τον αγώνα της Κροατίας εναντίον της Ρωσίας. Για αυτόν τον λόγο αντάλλαξαν τα εισιτήρια για τους αγώνες του ημιτελικού χωρίς να γνωρίζουν αν η Κροατία θα βγει νικήτρια ενάντια στην Ρωσία αλλά πάντοτε ελπίζοντας σε αυτό.

Όταν επέστρεψαν στην Κροατία αγόρασαν τα αεροπορικά για την Ρωσία και κατάφεραν να δουν την ομάδα τους να νικάει την Αγγλία 2-1. Παρέμειναν στη πρωτεύουσα ψάχνοντας πλέον εισιτήρια για τον τελικό. Οι τιμές όμως ήταν αρχικά πολύ υψηλές για να μπορέσουν να τις αγοράσουν φτάνοντας στα 2.000 δολάρια.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος