Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες έχει αποδειχθεί η πιο υγιεινή διατροφή. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό και βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου. Έχει βρει τη θέση της ανάμεσα στις καλύτερες δίαιτες για την απώλεια βάρους και συνεχώς την ενστερνίζεται ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνες, παρατηρείται μια αντίθεση. Παρόλο που κερδίζει συνεχώς οπαδούς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, καθώς και στην Αμερική, στον ευρωπαϊκό Νότο φαίνεται πως φθίνει. Είναι παράδοξο το γεγονός ότι χώρες που γέννησαν τη Μεσογειακή Διατροφή, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, δεν την τηρούν στην καθημερινότητά τους.

Η νέα μελέτη του ΠΟΥ που παρουσιάστηκε πρόσφατα, έδειξε πως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία και το Σαν Μαρίνο έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μεταξύ των 34 χωρών της Ευρώπης. Στις προαναφερθείσες χώρες το 18%-20% των αγοριών είναι παχύσαρκα, ενώ ελάχιστα χαμηλότερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια. Η παιδική παχυσαρκία έχει συνεχώς ανοδικά ποσοστά στις Μεσογειακές χώρες τα τελευταία χρόνια, ενώ ξεπερνάει πλέον και την Αμερική, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 17%. Πλέον στις χώρες του Νότου έχουν αλλοιωθεί οι διατροφικές συνήθειες, έχει αυξηθεί η κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και επεξεργασμένων τροφίμων, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί η σωματική άσκηση.

Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Δανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας κυμαίνεται στο 5%-9%. Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την παιδική παχυσαρκία είναι και τα επίπεδα φτώχειας σε κάθε χώρα. Παρατηρείται ότι σε πιο φτωχές χώρες τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι αυξημένα. Αυτό πιθανόν να συνδέεται με το ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι πιο δαπανηρός από το εύκολο, γρήγορο και έτοιμο φαγητό. Μελέτες δείχνουν επίσης, ότι ένα παχύσαρκο παιδί έχει πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε παχύσαρκο ενήλικα. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Το βιοτικό επίπεδο όμως πολλές φορές δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση να διαιωνίζεται και να έχει έντονες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Ωστόσο, υπάρχει ένα θετικό στοιχείο σε όλο αυτό. Από όταν διενεργήθηκε αυτή η έρευνα μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί μια πολύ μικρή μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, της τάξης του 2%-7%. Για να υπάρξει ακρίβεια σε αυτό το ποσοστό πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερες μελέτες. Το σημαντικό είναι να βρεθεί ο σωστός τρόπος και τα δέοντα μέτρα ώστε η μεσογειακή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής να αποτελέσουν συνήθειες μικρών και μεγάλων. Αξιοποιώντας εκπαιδευτικά και ρυθμιστικά εργαλεία μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Ιωάννα Παπαμιχαήλ, Δημοσιογράφος