Ένα οικονομικό σκάνδαλο της εταιρίας Aristophil έφερε στο φως χειρόγραφα του Μότσαρτ από την πρώτη εκδοχή του γνωστού σκοπού “Γάμος του Φίγκαρο” και μιας σερενάτας που είχε συνθέσει σε μικρή ηλικία.

Η γαλλική Aristophil, που υπάρχει από το 2003, φαίνεται να εξαπάτησε τους επενδυτές της καθώς πλήρωναν πολλά περισσότερα για τα χειρόγραφα που κρατούσε η εταιρία από την πραγματική τους αξία. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να υπεξαιρέσει 850 εκατομμύρια. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές έχασαν τις οικονομίες τους. Λόγω της εν λόγω απάτης, κατασχέθηκαν από την εταιρία χιλιάδες κομμάτια.

Ο “Γάμος του Φίγκαρο”,που βρισκόταν ανάμεσα στα κατασχεμένα, έχει γραφτεί από τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ το 1786 και έκανε πρεμιέρα τον Μάϊο του ίδιου έτους. Είναι μια από τις πιο πολυπαιγμένες όπερες. Οι τέσσερις σελίδες που βρέθηκαν από την τελευταία πράξη του έργου, τα οποία αποτελούσαν την πρώτη εκδοχή, έχει μεγάλη σημασία καθώς δείχνει τον Μότσαρτ την ώρα της “δράσης”, όπως εξηγεί και ο ειδικός Τιερί Μποντέν. Το χειρόγραφο κοστολογείται μεταξύ 400.000 και 500.00 ευρώ.

Όσο αφορά το δεύτερο χειρόγραφο, είναι μια σερενάτα του συνθέτη που εμπνεύστηκε το καλοκαίρι του 1773, στην ηλικία δηλαδή των 18 ετών. Ο Μποντέν πιθανολογεί πως έγινε “κατά παραγγελία του καγκελαρίου της περιοχής του Σάλτσμπουργκ, φίλου της οικογένειας Μότσαρτ, για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης των σπουδών του γιου του”. Η τιμή του συγκεκριμένου χειρόγραφου βρίσκεται ανάμεσα στα 120.000 και τα 150.000 ευρώ.

Τα χειρόγραφα του Μότσαρτ βγήκαν προς πώληση στις 20 Ιουνίου, ενώ κάποια άλλα που έχουν βρεθεί όπως του στρατηγού Ντε Γκώλ και ένα πρόχειρο του “Μικρού Πρίγκιπα” τέθηκαν στο σφυρί από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος