Ο Μασκ έκανε την παραπάνω δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την Κυριακή και παραδέχτηκε από μόνος του πως πρόκειται για ένα τρελό πλάνο. Βέβαια, αν κρίνει κανείς από το ιστορικό του, έχει μία τάση να μετατρέπει τρελές ιδέες σε επιτυχίες. Ο Elon Musk σκέφτηκε την τολμηρή ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα γιγάντιο μπαλόνι και ένα σπίτι που αναπηδάει για να ανακτήσει το ανώτερο στάδιο ενός πυραύλου SpaceX.

Ο ιδρυτής του SpaceX έριξε ένα νήμα στο Twitter το βράδυ της Κυριακής, που ξεκίνησε με την ταυτόχρονη συναρπαστική φανταστική φράση “Αυτό θα ακούγεται τρελό, αλλά…” Ο Musk συνέχισε να προτείνει στο SpaceX να προσπαθήσει να φέρει το τμήμα κορυφής του πυραύλου πίσω στη Γη χρησιμοποιώντας ένα γιγάντιο μπαλόνι για πάρτι. Το SpaceX είχε επιτυχία να ανακαταλάβει τα πρώτα στάδια των πυραύλων Falcon, να τα ανανεώσει και να τα χρησιμοποιήσει για πολλαπλές αποστολές, αλλά δεν έχει ακόμη προσπαθήσει να προσγειωθεί και να επαναχρησιμοποιήσει ένα δεύτερο στάδιο.

Ο Hans Koenigsmann, αντιπρόεδρος του τμήματος διασφάλισης αποστολής του SpaceX, συμμετείχε σε μια ενημέρωση της NASA την Κυριακή πριν από την έναρξη της νέας αποστολής εκτόξευσης του διαστημικού οργανισμού TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Ο Koenigsmann έθεσε μια ερώτηση εάν το SpaceX θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τη δεύτερη φάση του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του TESS. Το SpaceX έχει κάνει βήματα στην ανακύκλωση των πυραύλων για να μειώσει το κόστος εκτόξευσης δορυφόρων, καψουλών φορτίου και διαστημικών σκαφών. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι ο Έλον Μασκ ψάχνει τρόπους να επαναχρησιμοποιηθεί ακόμη περισσότερο από τον πυραυλοκίνητο εξοπλισμό.

Η ιδέα της χρήσης του SpaceX με ένα γιγαντιαίο μπαλόνι για έναν πύραυλο δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια εταιρία ή οργανισμός διαστήματος επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ένα φουσκωτό σύστημα για να φέρει πίσω έναν πύραυλο στη γη. Η NASA έχει πραγματοποιήσει διάφορα πειράματα χρησιμοποιώντας φουσκωτές ασπίδες θερμότητας για την προσγείωση στον Άρη (διαστημόπλοιο που προσγειώθηκε στην επιφάνεια του Άρη). Και το 2012, η ιδιωτική εταιρία Spaceflight Armadillo Aerospace εκτόξευσε ένα φουσκωτό μπαλόνι αλεξίπτωτο, ή “ballute” όπως ονομάστηκε, ως μέρος μιας δοκιμής τεχνολογίας επανεισόδου.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος