Το βιβλίο με τίτλο «Sex» που κυκλοφόρησε το 1992 γράφτηκε από την τραγουδίστρια, Madonna με ερωτικές φωτογραφίες και την εμπλοκή της ίδιας μέσα σε αυτό.

Ο Steven Meisel επιμελήθηκε τις φωτογραφίες και ο Fabien Baron φρόντισε για το γύρισμα κάποιων σκηνών. Η επιμέλεια του βιβλίου έγινε από τον Glenn O’Brien, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 12 Οκτωβρίου του 1992 από τις Warner Books, Maverick και Callaway Books. Τα γυρίσματα για το βιβλίο έγιναν στην Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι, από ξενοδοχεία και θέατρα μέχρι δρόμους, πεζοδρόμια και παραλίες του Μαϊάμι.

Το βιβλίο είναι επηρεασμένο από punk-rock σχεδιαστές μόδας όπως για παράδειγμα τον Guy Bourdin με τον σουρεαλισμό και τον Helmut Newton με το σαδομαζοχιστικό του στυλ. Το περιεχόμενο απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ενήλικες. Ο χαρακτήρας που υποδύεται η Madonna λέγεται Mistress Dita, εμπνευσμένος από 30’s ταινίες της ηθοποιού Dita Parlo.

Πρόκειται για μια στιγμιαία επιτυχία του βιβλίου καθώς την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε, πουλήθηκαν πάνω από 150.000 αντίτυπα και 500.000 την πρώτη εβδομάδα στην Αμερική. Ωστόσο, δεν προωθήθηκε από την τραγουδίστρια όπως ήθελε διότι οι φωτογραφίες προκάλεσαν σκάνδαλο και τα μέσα ενημέρωσης το κατέκριναν. Γι’αυτόν τον λόγο, οι εκδότες εξέφρασαν ανησυχία και δεν εκδόθηκε. Κριτικοί και οπαδοί της τραγουδίστριας δήλωσαν ότι η Madonna το παρατράβηξε με την έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου.

Αν και με την πάροδο του χρόνου, το βιβλίο απέκτησε πιο θετικές κριτικές και θεωρείται πως είναι ένα τολμηρό και μετα-φεμινιστικό έργο τέχνης.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος