Ο Ένιο Μορικόνε, Ιταλός, συνθέτης έχει γράψει μουσική για παραπάνω από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με μεγάλη ποικιλία στα είδη της μουσικής που έχει δημιουργήσει. Επίσης και τα είδη ταινιών για τα οποία έχει συνθέσει φτάνουν από κωμωδία μέχρι και θρίλερ. Στο ιστορικό του μάλιστα έχει και το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1978. Ο συνθέτης είναι πολυβραβευμένος για το έργο του.

Αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν, αποφάσισε να τιμήσει μια ελληνική πόλη, η Λάρισα. Σε μια πενταόροφη πολυκατοικία δημιούργησε μια τοιχογραφία που απεικονίζει ξεκάθαρα το πρόσωπό του. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων της μουσικής του  Ένιο Μορικόνε. Ο ιδρυτής του είναι ο Κωνσταντίνος Παπακώστας ο οποίος είχε την ευκαιρία να βρίσκεται σε ζωντανή εμφάνισή του στο Μιλάνο. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί 1.080 μέλη.

Οι ίδιοι οργανώνουν προβολές από ταινίες που έχει ακουστεί η μουσική του αλλά και των συναυλιών του σε γιγαντοοθόνες και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο Ένιο Μορικόνε γεννήθηκε στην Ρώμη το 1928 (90 ετών) και μέχρι σήμερα συνεχίζει να δημιουργεί μουσική. Σημαντικά έργα του αποτελούν συνθέσεις για τις ταινίες «Once Upon a Time in America», «The Good, theBad and the Ugly» και «The Mission».

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος