Η κινεζική εταιρεία τροφίμων, Wufangzhai άνοιξε στη Χανγκτζόου, την πρωτεύουσα της επαρχίας Τζετζιάνγκ στην ανατολική Κίνα, ένα εστιατόριο χωρίς σερβιτόρους.

Η εταιρεία, Wufangzhai που βρίσκεται στην αγορά 97 χρόνια, είναι αρκετά γνωστή για τα Zongzi που παράγει, τα ντάμπλινγκ ρυζιού που είναι τυλιγμένα σε φύλλα μπαμπού. Ξεκίνησε μια συνεργασία με την Koubei, μια εταιρία τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης που διαχειρίζεται ο κολοσσός του Διαδικτύου Alibaba και έτσι, προέκυψε το εστιατόριο. Ειδικότερα, ο κάθε πελάτης θα έχει την δυνατότητα να παραγγείλει και να πάρει μόνος του τα πιάτα με το φαγητό του.

Η τακτική που ακολουθεί το μαγαζί και εφαρμόζει είναι η εξής: κάθε πελάτης δεν χρειάζεται να περιμένει στην ουρά καθώς παραγγέλνει το φαγητό του είτε μέσω ειδικών συσκευών self-service είτε σκανάροντας με το κινητό έναν κωδικό από το τραπέζι του. Στη συνέχεια, παίρνουν το γεύμα από ειδικές προθήκες στο εστιατόριο, το οποίο παραμένει ανοικτό όλο το 24ωρο.
Πελάτης από τη Χανγκτζόου αναφέρει: «Είναι πολύ βολικό να χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου, για να παραγγέλνεις φαγητό. Χρειάζεται αναμονή περίπου τριών λεπτών για να έρθει το φαγητό».

Ένας ακόμη πελάτης δήλωσε: «Το να τρώει κανείς σε ένα αυτοματοποιημένο εστιατόριο χωρίς σερβιτόρους είναι μια «νέα εμπειρία». Η διαδικασία self-service είναι εύκολη και γρήγορη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Koubei, Φαν Τσί σημειώνει ότι «Το εστιατόριο βασίζεται κυρίως στα μεγάλα δεδομένα της Koubei, που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία και τη διαχείριση του»,
Τα έσοδα του εστιατορίου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 40% τον τελευταίο κυρίως μήνα. Και με αφορμή αυτό, ο διευθυντής του εστιατορίου, Γουάνγκ Σουγίνγκ είπε χαρακτηριστικά: «Από την άλλη πλευρά, έχει μειωθεί το εργατικό κόστος. Ο αριθμός του προσωπικού έχει μειωθεί σε 6 από 13 υπαλλήλους που ήταν πριν».

Μια καινοτόμα ιδέα που όπως φαίνεται είναι εξυπηρετική στο κοινό και έχει θετικά αποτελέσματα.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος