Μάχη σώμα με σώμα- ή μάλλον petaflops με petaflops- κάνουν οι υπερδυνάμεις του πλανήτη στην κούρσα για την πρωτιά στις στρατιές υπερυπολογιστών.

Πριν από έξι μόλις μήνες, οι ΗΠΑ προηγούνταν, καθώς είχαν 169 υπερυπολογιστές στο Top 500, έναντι 160 της Κίνας, η οποία όμως αυξάνει συνεχώς τις επενδύσεις της στην έρευνα και τεχνολογία. Σύμφωνα με τη νέα λίστα που μόλις δημοσιοποιήθηκε (η κατάταξη ξεκίνησε πριν 25 χρόνια και ανανεώνεται ανά εξάμηνο), στην κορυφή για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο βρίσκεται ο κινεζικός Sunway TaihuLight με επεξεργαστική ισχύ 93 petaflops/sec (χίλια τρισεκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο).

Παλαιότερα οδηγός αυτής της κούρσας ήταν η Αμερική που είχε καταφέρει να ηγηθεί για 25 ολόκληρα χρόνια. Τα χρόνια όμως περνούν, αυτοκρατορίες πέφτουν και τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο κινεζικός Sunway TaihuLight κρατάει τα ηνία. Μάλιστα, αυτή τη φορά, η Κίνα κατάφερε να κατακτήσει και την πρώτη θέση στα συνολικά συστήματα. Στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές η Κίνα φιγουράρει πρώτη με 202 συστήματα, η Αμερική δεύτερη με μόλις 143, τρίτοι ακολουθούν οι Ιάπωνες με 35, ενώ οι τέταρτοι Γερμανοί έχουν στη διάθεσή τους 20 συστήματα.

H συνολική ισχύς των 500 ισχυρότερων συστημάτων έχει φθάσει πια τα 845 petaflops έναντι 749 petaflops πριν έξι μήνες και 672 petaflops πριν ένα έτος. Από αυτή τη συνολική ισχύ, το 35,4% ανήκει στην Κίνα και το 29,6% στις ΗΠΑ. To όριο για να συμπεριληφθεί ένας υπερυπολογιστής στο Top 500, έχει αυξηθεί πλέον στα 548 teraflops από 432 teraflops τον Ιούνιο.

Οι υπερυπολογιστές έχουν ποικιλία εφαρμογών: μελέτη και πρόβλεψη του κλίματος και του καιρού, προσομοίωση πυρηνικών και άλλων όπλων, έρευνες για πετρέλαιο, ανάλυση DNA κ.α.

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος