Το έθιμο που έγινε η πιο αγαπημένη γιορτή και έχει συνεπάρει μικρούς και μεγάλους, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, είναι το Halloween. Κάποιοι το έχουν συνδέσει στην Ελλάδα με τις αποκριές. Θα μπορούσε κάποιος να βρει κοινά στοιχεία, μόνο στο ότι οι άνθρωποι τις δύο αυτές μέρες στολίζουν τα σπίτια του και μεταμφιέζονται με διάφορες στολές, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα παρτι.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-2

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και τόσο ίδιας σημασίας καθώς το Halloween, έχει μία πιο μυστικιστική μορφή.

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Halloween, συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής, είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τα οποία κοσμούν τα σπίτια εκεί.

 

tzak-o-lantern-3

 

Το Halloween ή Hallowe’en, είναι γιορτή του δυτικού κόσμου, η οποία γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου και αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής του Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Σήμερα η γιορτή δεν ασχολείται με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα. Τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, αλλιώς μία τρομερή φάρσα θα βρει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Το αποκαλούν “trick or treat” («φάρσα ή κέρασμα»). Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, και ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια σκοτεινή παγανιστική τελετή σε μέρα χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-5

 

Άλλες φορές στολίζεται ένα ολόκληρο χωριό ή πόλη και άλλες φορές κάποιες γειτονιές. Είναι ένα έθιμο, που όλοι το περιμένουν πως και πως.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, με αποτέλεσμα οι φανατικοί του εθίμου αυτού που διαμένουν στην χώρα μας, να μην μπορούν να το ζήσουν. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια από διάφορους κατοίκους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, αλλά ακόμη δεν έχει τόση επιτυχία όση θα ήθελαν.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας