Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με έδρα του το ιστορικό Ολύμπιον, στην πλατεία Αριστοτέλους, αποτελεί τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου.Αποτελεί έναν πολιτιστικό πυρήνα για την Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα σταυροδρόμι πολιτισμών όπου συναντιέται η Ανατολή με τη Δύση, η Μεσόγειος με τα Βαλκάνια. Στην κυριολεξία,είναι το σημείο αναφοράς κινηματογραφόφιλων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κινηματογραφικό χώρο.

Περιγραφή

Διοργανώνεται κάθε Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη και φιλοξενεί πλέον ταινίες όχι μόνο από τον ελλαδικό χώρο αλλά και το διεθνή, αποτελώντας εδώ και δεκαετίες ένα ζωντανό κινηματογραφικό κύτταρο, ένας χώρος καινοτομίας, δημιουργίας, και συμμετοχής.Επίσης, στα πλαίσια του φεστιβάλ διοργανώνονται masterclasses, συναυλίες, εκθέσεις και διάφορες εκδηλώσεις. Περιλαμβάνει το Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών που φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο και το Πανόραμα των Ελληνικών Ταινιών. Ακόμη, το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που παρουσιάζει συλλογή από τις πιο πρωτοποριακές και ανεξάρτητες φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου, το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» που παρουσιάζει το πολύμορφο κινηματογραφικό τοπίο της βαλκανικής παραγωγής, ρετροσπεκτίβες και αφιερώματα σε σημαντικά ονόματα της 7ης τέχνης. Επίσης, η Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει τον χώρο και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Οι χώροι που φιλοξενείται το φεστιβάλ είναι κυρίως οι αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας (στο συγκρότημα του Κινηματογράφου Ολύμπιον), καθώς και οι αίθουσες στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Σε παλαιότερες διοργανώσεις προβολές του φεστιβάλ είχαν γίνει και σε άλλους κινηματογράφους της πόλης.
Η ιστορία του

 

tfv-2

Το 1960, επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 25 ετών διοργάνωσης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ανατέθηκε στην Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» η διοργάνωση κάποιων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε γεννηθεί. Στην αρχή ονομάστηκε Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις πολλών, τα πήγε πολύ καλά.
Την επόμενη χρονιά, αυτή η Εβδομάδα μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Κινηματογράφου. Στο τιμόνι του ήταν ο Παύλος Ζάννας, εξέχουσα προσωπικότητα της διανόησης, των τεχνών και των γραμμάτων στη χώρα μας. O Ζάννας, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Κινηματογραφικών Λεσχών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, συμβάλλοντας στη δόμηση του οικοδομήματος του κινηματογράφου στη χώρα μας.

Το Φεστιβάλ πέρασε από την καταγραφή του νέου ελληνικού κινηματογράφου, στην παρουσίαση του εμπορικού κινηματογράφου, ήταν ο χώρος όπου συμβίωναν οι πιο μεγάλοι σταρ του κινηματογράφου στην Ελλάδα (Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ κ.ά.) με τα ανερχόμενα ταλέντα. Μέχρι το 1992, έγιναν κάποιες προσπάθειες να πάρει ένα διεθνή χαρακτήρα, αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει αυτή η στροφή, καθώς ο ελληνικός κινηματογράφος, τραβούσε ακόμη όλη τη προσοχή.

Ωστόσο, τριάντα δύο χρόνια από την ίδρυσή του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης γυρνά σελίδα. Το 1992 ξεπερνά και επισήμως τα στενά όρια της ελληνικής βιομηχανίας θεάματος και μετασχηματίζεται σε διεθνή συνάντηση κινηματογραφιστών. Παράλληλα με τον τίτλο της διοργάνωσης αλλάζει και ο μήνας διεξαγωγής της. Οι σινεφίλ αναγκάζονται πλέον να περιμένουν ώς τον Νοέμβριο για να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ πήρε άλλη αίγλη και σιγά-σιγά ανέβηκε και στην εκτίμηση και των ξένων παραγόντων του κινηματογράφου.

tfv-2

Το 1998 το Φεστιβάλ Κινηματογράφου άρχισε να λειτουργεί κάτω από νέο νομικό πλαίσιο και απέκτησε το δικό του μόνιμο τόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεών του, το ιστορικό συγκρότημα του «Ολύμπιον». Ένα άλλο σημαντικό Φεστιβάλ προστέθηκε στο ημερολόγιο του Οργανισμού από το 1999: το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε και η Αγορά Ντοκιμαντέρ Doc Market για πρώτη φορά στην Ελλάδα και του Pitching Forum για συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ.Το 2005 δημιουργήθηκε το τμήμα της Αγοράς στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ακολουθώντας το μοντέλο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ,περιλαμβάνωντας δράσεις όπως είναι: η Αγορά Κινηματογραφικών Ταινιών με την ψηφιακή βιντεοθήκη, το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, και τα Works in Progress (ταινίες σε εξέλιξη από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο).

Το 2010 το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συγχωνεύθηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια αργότερα, το φεστιβάλ ίδρυσε την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος στην Αποθήκη Α, στο Λιμάνι. Το 2013, το φεστιβάλ εγκαινίασε την Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, τη μεγαλύτερη κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της χώρας που περιλαμβάνει βιβλία και περιοδικά, ελληνικά και ξενόγλωσσα τα οποία καλύπτουν όλα τα θέματα ενημέρωσης, μελέτης και έρευνας για την τέχνη του κινηματογράφου.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα φανατικό κοινό που γυρνά από αίθουσα σε αίθουσα, δίνοντας μια μεγαλύτερη ζωντάνια στην όμορφη Θεσσαλονίκη, για μια εβδομάδα.

Βραβεία

Το φεστιβάλ βραβεύει τις καλύτερες ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα με Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο Αλέξανδρο. Υπάρχουν επίσης και το: ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία, σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας και καλλιτεχνικού επιτεύγματος. Τα βραβεία τα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Επιπρόσθετα υπάρχουν και τα βραβεία κοινού για ταινίες που δεν συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα (Ελληνικές, Ματιές στα Βαλκάνια).Τέλος, απονέμονται και ανεξάρτητα βραβεία με σημαντικότερο από αυτά της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

Το 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από 3 μέχρι 13 Νοεμβρίου 2016.

Από τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Μαίρη Αυδίκου, Δημοσιογράφος