Γέννημα θρέμμα του Ιλινόις των ΗΠΑ. Ο έγγαμος βίος της ξεκινά στη Μινεσότα,  στο πλευρό του Έλμερ Κλειτον , γίνετε μάνα τριών παιδιών.  1861, ξεσπά ο Αμερικάνικος Εμφύλιος πόλεμος, ο Έλμερ καλείται να πολεμήσει για τους βόρειους.  Πηγαίνοντας κόντρα στο κατεστημένο παίρνει μαζί του και τη γυναίκα του, η όποια μεταμφιέζεται σε άντρα με το όνομα Τζακ Γουίλιαμς. Όντας ψηλή και λεπτή όταν κουρεύτηκε έμοιαζε πολύ με άντρας και η πιθανότητα να αναγνωρίσει κάποιος τα γυναικεία χαρακτηριστικά της ήταν απίθανή καθώς ήταν δυσδιάκριτα. Η Φράνσις πολέμησε σε 17 μάχες, και η μάχη που τραυματίστηκε ήταν η μάχη του οχυρού Ντόνελσον, που πολέμησε για τρεις μέρες και συνέβαλε στη νίκη των βορείων.  Δεν επέτρεψε σε κανένα να τη  βοηθήσει, για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα της.

arthro2

31 Δεκεμβρίου 1862, είδε τον άντρα της να ξεψυχά μπροστά της, και σύμφωνα με μαρτυρίες δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να πολεμά.  Όπως έγραψαν οι εφημερίδες: «Η Φράνσις Κλέιτον απέκτησε πολλές αντρικές συνήθειες. Για να κρύψει το φύλο της, έμαθε να πίνει, να καπνίζει, να μασάει τομπάκο και να βρίζει. Της άρεσαν ιδιαίτερα τα πούρα. Τζόγαρε ακόμα και ένας άλλος στρατιώτης θυμάται να έχει παίξει πολλές φορές πόκερ μαζί της». Οι άντρες που πολέμησαν μαζί της δήλωναν πως δεν της έλειπε τίποτα στο ρόλο του άντρα, ήταν εξαιρετικά καλή ιππέας και ξιφομάχος.

Οι απόψεις διίστανται για το πώς αποκαλύφθηκε το πραγματικό της φύλο. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αποφάσισε η ίδια να αποκαλύψει το μυστικό της και να απολυθεί από τον στρατό. Άλλοι πως την ανακάλυψαν όταν τραυματίστηκε στη μάχη του ποταμού Στόουνς. Πότε δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από την ίδια, ούτε από άλλους το τι ακριβώς συνέβη. Το σίγουρο είναι ότι αφού απολύθηκε, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στη Μινεσότα, αλλά στο τρένο τη λήστεψαν. Λόγο της κακοτοπιάς βρέθηκε στο Ιλνόις, οπού δημιουργήθηκε ένα ταμείο από άλλους στρατιώτες για να τη βοηθήσουν. Μετά από εκεί τα ίχνη της χάθηκαν, η ιστορία της ταξίδεψε σε όλα τα μέρη του πλανήτη, δημοσιεύθηκε σε έξι διαφορετικά έντυπα, το καθένα με διαφορετικές απόψεις, με αποτέλεσμα πολλές ανακρίβειες διατυπωμένες μέχρι σήμερα.

Την ιστορία την φτιάχνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, αλλά δεν την φτιάχνουν έτσι όπως θα ήθελαν. Δεν την φτιάχνουν κάτω από περιστάσεις που διαλέγουν οι ίδιοι, αλλά κάτω από τις περιστάσεις στις οποίες βρίσκονται»

Καρλ Μαρξ

 

Για τον Τομέα Βιβλιοθήκης:

Εύη Λαζάρου, Δημοσιογράφος