Γιατί πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα. Και σίγουρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν πρόκειται να το παραδεχτεί…Φωναχτά τουλάχιστον.

Ποια είναι όμως η μυστηριώδης γυναίκα που κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις του; Και πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η μικρή σου αδερφή; Ο Guardian γράφει πως ο εγκέφαλος πίσω από τις αποφάσεις του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, δεν είναι άλλη από την Κιμ Γιο Γιονγκ. Επίσης ο Μάικλ Μάντεν, επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο ΗΠΑ-Κορέας του Johns Hopkins School of A.I.S. έγραψε στο Al Jazeera, χαρακτηρίζοντας την Κιμ Γιο Γιονγκ ως μία από τους κορυφαίους βοηθούς του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.


Από το 2011, οπότε και ο Κιμ κληρονόμησε την εξουσία από τον πατέρα του, έχει τοποθετήσει την νεότερη αδελφή του σε διάφορες θέσεις, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της οικογένειας στην ηγεσία της χώρας, αφού πλέον προήγαγε την νεότερη αδελφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ (Kim Yo-jong) σε ανώτερη θέση του κράτους, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA. Στη συνεδρίαση του Εργατικού Κόμματος, που έγινε το Σάββατο, η μικρή αδελφή του Κιμ έγινε αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη συνεδρίαση χαρακτήρισε τα πυρηνικά όπλα της Πιονγιάνγκ
«πολύτιμο καρπό των αιματηρών κόπων των πολιτών» του. Οι πολίτες, είπε, «επιχειρούν να προστατεύσουν το μέλλον και την εθνική κυριαρχία τους από την συνεχή απειλή των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ». Υποστήριξε πως «τα πυρηνικά όπλα είναι ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο που διαφυλάττει την ειρήνη και ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου και της Βορειανατολικής Ασίας, αλλά και εγγυάται την εθνική κυριαρχία της Πιονγιάνγκ».

Σύμφωνα με την Guardian η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι 30 χρονών, κόρη του πρώην ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ και της τρίτης συντρόφου του, Κο Γιονγκ Χούι. Η ζωή της αποτελεί μυστήριο και φωτογραφίες της υπάρχουν ελάχιστες. Φαίνεται να σπούδασε στην Ελβετία όπου ζούσε μαζί με τον αδερφό της σε μια ιδιωτική κατοικία, περιτριγυρισμένη από προσωπικό και σωματοφύλακες. Η 30χρονη, συνοδεύει συχνά τον αδελφό της στα «ταξίδια καθοδήγησης» και άλλες εκδηλώσεις, ενώ είναι γνωστό ότι συμμετείχε στις προπαγανδιστικές επιχειρήσεις του κόμματος.

Η ύπαρξη της αδερφής- φάντασμα ήρθε στη δημοσιότητα από τον Βορειοκορεάτη διπλωμάτη Τάε Γιονγκ Χο, που κατέφυγε εξόριστος στο Λονδίνο με την οικογένειά του. Ο Χο εκτιμά ότι ήταν η μυστηριώδης αδερφή που επέβαλε την απομάκρυνση του θείου τους και δεξιού χεριού του Κιμ Γιονγκ Ουν από τη χώρα και, τελικά, τη δολοφονία του.

Τα λεγόμενα αυτά επιβεβαίωσε και ο επίσης εξόριστος, Τσονγκ Σονγκ Τσανγκ, όταν παρέδωσε στη Νότια Κορέα μια διοικητική έκθεση. «Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι πιθανόν όλες οι αποφάσεις του ηγέτη της χώρας παίρνουν πρώτα το πράσινο φως από την αδελφή του».

Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών τοποθέτησε την Κιμ Γιο Γιονγκ στη μαύρη λίστα μαζί με άλλους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σύμφωνα με αξιωματούχος της Νότιας Κορέας, το 2014 είχε αναλάβει προσωρινά τα ηνία της χώρας όταν ο αδελφός της αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας λόγω του διαβήτη του.


Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος