Η πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, και η πόλη της βόρειας Ολλανδίας Λεουβάρντεν θα είναι οι δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2018. Ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης ξεκίνησε το 1985 μετά από πρωτοβουλία της τότε Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.Πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν την ίδια χρονιά η Αθήνα. Στόχος ήταν εξαρχής η ανάδειξη των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων διαφορετικών ευρωπαϊκών πόλεων.

Για τα εγκαίνια έχει προγραμματιστεί μια παραδοσιακή «φιέστα» με πολύ χορό, μουσική και εικαστικά δρώμενα.Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 έχει ανακηρυχθεί συγχρόνως και Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς οι κάτοικοι της χώρας προετοιμάζονται «πυρετωδώς» για τη διοργάνωση και φιλοξενία 140 διαφορετικών project και 400 εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεχωρίζουν τα μουσικά φεστιβάλ και το ετήσιο τοπικό φεστιβάλ πυροτεχνημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Βαλέτα έχει ως στόχο να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Μάλτας, ενός μεσογειακού νησιού με πλούσια μπαρόκ αρχιτεκτονική παράδοση, με στοιχεία από την εποχή της Αναγέννησης. Εξάλλου, το 1980 η Βαλέτα αναγνωρίστηκε επίσημα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.Μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεχωρίζουν ένα κινηματογραφικό κι ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ καθώς και μια έκθεση μόδας.

Ένας άκρως καλλιτεχνικός μήνας θα είναι για τη Μάλτα ο Ιούλιος, καθώς το Arti Fil-Misraħ διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων για κάθε Παρασκευή του μήνα. Το καλοκαίρι λοιπόν, οι δρόμοι της βόρειας πόλης του Mellieħa (23 χλμ από τη Βαλέτα), θα γεμίζουν ντόπιους καλλιτέχνες και μουσικούς, ώστε να σας δίνουν κάθε φορά ένα τέλειο ξεκίνημα για το Σαββατοκύριακο.

Ιωάννα Μπάκα, Δημοσιογράφος