Ελλάδα και Κίνα ενώνονται φέτος μέσω της τέχνης και του πολιτισμού. Όπως είναι γνωστό, στην 82η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης τιμώμενη χώρα ήταν η Κίνα. Αντίστοιχα στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας, και συγκεκριμένα στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας. Κατά συνέπεια, οι δυο χώρες προχώρησαν σε μια αμοιβαία ανταλλαγή και στείλανε από ένα δείγμα του πολιτισμού τους. Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα έφερε στη Θεσσαλονίκη αμέτρητα κόκκινα φαναράκια για την καλή τύχη ενώ η Ελλάδα και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) στέλνουν στη Μπιενάλε του Πεκίνου 27 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών για “Το σώμα-την Ψυχή-τον Τόπο”.

Η Μπιενάλε ξεκινά στις 24 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 15 Οκτωβρίου 2017. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτής επιμελήτριες εκ μέρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα είναι η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις επιμελήτριες ο στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί ο δυναμισμός και η εξωστρέφεια της σύγχρονης ελληνικής τέχνης σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει σημαντική θέση στην διεθνοποιημένη καλλιτεχνική σκηνή.

Η φετινή έκθεση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μέσων κι έτσι πρόκειται να υπάρξει ποικιλία μορφών τέχνης, όπως για παράδειγμα δημιουργίες ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθούν οι 27 Έλληνες καλλιτέχνες των οποίων τα έργα θα προβληθούν στην Μπιενάλε:

Μπάμπης Βενετόπουλος, Αικατερίνη Γεγησιάν, Μανώλης Γιανναδάκης, Γιώργης Γερόλυμπος, Βαγγέλης Γκόκας, Ρίτσαρντ Γουίτλοκ, Κορνήλιος Γραμμένος, Βασίλης Ζωγράφος, Λίζη Καλλιγά, Χριστίνα Κάλμπαρη, Φωτεινή Καριωτάκη, Γιώργος Κατσάγγελος, Πάνος Κοκκινιάς, Σωτήρης Λιούκρας, Ανδρέας Λώλης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Μανόλης Μπαμπούσης, Κώστας Μπασάνος, Ράνια Μπέλλου, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Ελένη Παυλοπούλου, Βασίλης Πούλιος, Δανάη Στράτου, Πάνος Τσαγκάρης, Γιώργος Τσεριώνης, Έλλη Χρυσίδου.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος