Η τεχνολογία πλέον υπάρχει σε όλους τους τομείς της ζωής μας καθώς μας διευκολύνει σημαντικά. Τι συμβαίνει όμως όταν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο;

Η Alexa, προσωπικός ψηφιακός βοηθός που δημιουργήθηκε από τη Amazon, έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει τον ήχο, να παίζει μουσική, να φτιάχνει λίστες, να προγραμματίζει το ξυπνητήρι, να μεταφέρει τα νέα κτλ. Είναι μια “έξυπνη” συσκευή που χρησιμοποιείται και για τον αυτοματισμό του σπιτιού.

Μια σειρά παρεξηγήσεων όμως οδήγησε την Alexa να στείλει ένα ψηφιακό ηχητικό αρχείο από συνομιλία ανάμεσα σε ζευγάρι σε μια από τις επαφές που είχε καταγεγραμμένο. Το περιστατικό συνέβη στις ΗΠΑ. Η συσκευή “ξύπνησε” όταν νόμιζε πως “άκουσε” το όνομά της, καθώς μπορεί να ενεργοποιηθεί με αυτό ή κάποια λέξη που θα ορίσουν οι χρήστες του.

Στη συνέχεια παράκουσε την εντολή”στείλε μήνυμα” και όταν η ίδια ρώτησε σε ποιον νόμιζε πως της είπαν το όνομα του υπαλλήλου του συζύγου, όπου και στάλθηκε το αρχείο. Όταν ζήτησε επιβεβαίωση για την ενέργεια, για άλλη μια φορά άκουσε τη λέξη”σωστά” και έτσι εκτέλεσε την πράξη.

Ο άνθρωπος που στάλθηκε το ηχητικό μήνυμα, όπου ακουγόταν το αντρόγυνο να συζητάει για το πάτωμα του σπιτιού, τους ενημέρωσε αμέσως. Στην αρχή δυσκολεύτηκαν να το πιστέψουν,ακούγοντας όμως τις λεπτομέρειες έμειναν έκπληκτοι με αυτό που τους είχε συμβεί. Η σύζυγος δήλωσε πως ένιωσε θύμα παραβίασης της ιδιωτικότητάς της και πως δεν μπορεί να ξαναεμπιστευτεί την συσκευή.

Από την πλευρά της η Amazon,ανέφερε πως θα εξετάσει το ζήτημα για να μειωθούν τέτοιου είδους περιστατικά χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει πως δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Να σημειωθεί πως από τη εταιρία υπάρχουν μεγάλες φιλοδοξίες για την εν λόγω συσκευή.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος