Στην έκθεση της Γενεύης του 2018, η Aston Martin επιφύλασσε μία μεγάλη έκπληξη στους λάτρεις της αυτοκίνησης. Η Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία στην προσπάθειά της να επαναφέρει την Aston Martin Lagonda ,παρουσίασε στη Γενεύη τη Lagonda vision concept, μία πρωτότυπη ηλεκτρική λιμουζίνα, η οποία θα είναι εκκεντρική ,συνεχίζοντας την παράδοση της παλιάς Lagonda.


Η Lagonda, είναι μία Βρετανική μάρκα, η οποία δημιουργήθηκε το 1906 από τον Wilbur Gunn, έναν πρώην τραγουδιστή όπερας. Από την ίδρυσή της η εταιρεία είχε συνδεθεί με τη δημιουργία πολυτελών αυτοκινήτων. Από το 1947 ανήκει στην Aston Martin, η οποία από τη δεκαετία του 70’ μέχρι και το 90 κατασκεύαζε την Lagonda μία εκκεντρική λιμουζίνα, η οποία δεν είχε καμία καμπύλη επάνω της.

Η νέα, πλέον, λιμουζίνα θα είναι ηλεκτρική και αυτόνομη. Βέβαια ,η Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει γνωστοποιήσει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες του νέο μοντέλου της. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι είναι η λιμουζίνα ως ηλεκτρικό όχημα θα συνδυάζει συστοιχία μπαταριών, προσφέροντας μεγάλη αυτονομία ,περίπου στα 640 χιλιόμετρα.

Ως προς την εμφάνιση της , όπως προείπαμε, η νέα Lagonda είναι μία εκκεντρική λιμουζίνα καθώς δεν θα έχει καμία ευθεία επάνω της. Η Aston Martin σε συνεργασία με τον David Snowdon τοποθέτησε στο εσωτερικό του οχήματος τέσσερις πολυθρόνες , οι οποίες έχουν την ευχέρεια να μετακινούνται. Επίσης, το τιμόνι θα μπορεί να αλλάζει πλευρά ανάλογα με την χώρα από την οποία προέρχεται ο οδηγός, ενώ ακόμα αν ο οδηγός επιλέξει τον αυτόματο, το τιμόνι μπορεί να απομακρύνεται από τον ίδιο. Ακόμα, για την ευκολία των επιβαινόντων, οι πόρτες της Lagonda θα ανοίγουν προς τα πάνω.


Σύμφωνα με τους επιτελείς της Aston Martin, η νέα υπερπολυτελείς λιμουζίνα αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2021, ενώ από το 2023 η Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει να κυκλοφορήσει ένα κουπέ και ένα SUV.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος